Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Atelidae
Česká jména: chápan středoamerický, chápan Geoffroyův
Anglická jména: Central American spider monkey, Geoffroy’s spider monkey

Ateles geoffroyi, chápan středoamerický
Ateles geoffroyi, chápan středoamerický

Rozšíření: Středoamerický druh, vyskytuje se v oblasti od východního Mexika přes Guatemalu, Belize, Honduras, Nikaraguu, Kostariku a Panamu až po pohraniční oblast na severozápadě Kolumbie. V tomto areálu je rozlišováno několik poddruhů, na našich fotografiích je Ateles geoffroyi subsp. yucatanensis z lesů poloostrova Yucatán, severovýchodní Guatemaly a Belize.

Způsob života: Obývá tropické deštné lesy a porosty mangrove. Žije hlavně v korunách stromů, kde se živí ovocem, ořechy, semeny, listy a květy, ale taky vejci a hmyzem.
K sobě se chápani chovají laskavě, dlouho se vískají a dokonce se dělí i o potravu, což není u opic běžné. Patří mezi nejaktivnější z primátů a jsou často vidět visící za jednu nohu nebo ocas, který funguje jako pátá končetina. Okamžitě a rozčíleně reagují na každé nebezpečí vřískotem, třesením a lámáním větví.
Nerozmnožují se pravidelně, samice bývá březí jednou za dva až čtyři roky. Po 226–232 dnech březosti rodí jediné mládě, které kojí a nosí nejčastěji na břiše. Samec pohlavně dospívá v 5 letech, samice o rok dříve. Velikost tlupy se liší podle typu stanoviště a v rámci velkých skupin žijí jednotlivé rodiny o 2–8 členech. Samci se toulají i osamoceně.

Popis: Primát dosahující velikosti těla 30–63 cm a hmotnosti 6–9 kg. Chápavý ocas, dlouhý 63–84 cm, používá jako pátou končetinu. Má černou hlavu s licousy kolem obličeje. Dlouhá, měkká srst je na zádech variabilní, obyčejně černá, hnědá, načervenalá, stříbrošedá a béžová, břicho je světlejší, obvykle bílé nebo světle hnědé. Extrémně dlouhé končetiny jsou černé. Podobně jako u ostatních chápanů má zakrnělý palec a ostatní prsty mu slouží jako háky při zavěšování na větvích.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2008) řadí chápana středoamerického k ohroženým druhům (EN), nominátní poddruh (jihovýchodní Nikaragua) a poddruhy Ateles geoffroyi subsp. azuerensis (Panama) a subsp. vellerosus (Mexiko a Guatemala) jsou dokonce ohrožené kriticky (CR). Bývá loven domorodci pro své maso, ohrožuje jej i ztráta vhodných přírodních stanovišť.

Ateles geoffroyi, chápan středoamerický
Ateles geoffroyi, chápan středoamerický
Ateles geoffroyi, chápan středoamerický
Ateles geoffroyi, chápan středoamerický
Ateles geoffroyi, chápan středoamerický
Ateles geoffroyi, chápan středoamerický

Fotografováno dne 16. 2. 2015 (Guatemala, Parque Nacional Tikal).