Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Anseriformes, Anatidae
Syn.: Anas ferina Linnaeus, 1758
Česká jména: polák velký
Anglická jména: Pochard, Common pochard

Aythya ferina, polák velký
Aythya ferina, polák velký

Rozšíření: Monotypický druh, jeho areál se táhne ze západní Evropy až do Střední Asie, za Bajkal, do severní Číny i Japonska, na jih k pobřeží Černého a Kaspického moře.
Zimuje na pobřeží Středozemního moře, v severovýchodní Africe, Indii a jihovýchodní Asii.

Způsob života: Obývá nehluboké stojaté vodní plochy, větší rybníky a jezera s bohatými porosty rákosu a s dostatkem vodních rostlin. Zdržuje se převážně na vodní hladině. Krmí se rostlinnou i živočišnou potravou, kterou vyhledává pod vodou 1,5–2,5 m hluboko. Živí se výhonky vodních rostlin, sbírá semena, loví drobné živočichy, např. rybky, pulce nebo plže.
Je částečně tažný, v zimních měsících zůstává na nezamrzajících řekách nebo migruje na jih do otevřené mokřadní krajiny a na mořská pobřeží.
Je společenský, vytváří větší hejna. Hnízdí v dubnu až červnu v mokřadech a na rybnících, na hnízdiště se dostavuje již v párech. Hnízdo, širokou misku z listů, staví samice v husté vegetaci, v trsech ostřice nebo na ostrůvcích na zemi v těsné blízkosti vody. Samice snáší 7–12 vajec, která sama inkubuje po dobu 23–24 dní. Matka sama vodí potomky na vodě. Mláďata začínají létat v 7–8. týdnech, pohlavně dospívají v roce života. Polák velký se dožívá 8–10 let.

Popis: Tato velká potápivá kachna s baňatou hlavou dosahuje délky 42–49 cm a rozpětí křídel 72–82 cm. Větší samec váží 585–1240 g, menší samice 467–1090 g. Pro poláka velkého je charakteristický výrazný pohlavní dimorfismus. Hlava a krk samce ve svatebním šatě jsou kaštanově hnědé, hruď je černá, břicho a boky světle šedé, hřbet šedý a ocas je černý. Na tmavém zobáku je světle šedá skvrna. Duhovka oka je červená. Hlava a hruď samice jsou žlutohnědé zbarvené, při kořeni zobáku a při oku je žlutá kresba, peří na bocích je šedohnědé, při bližším pohledu je na hřbetě příčné vlnkování. Na zobáku je světlý pruh, duhovka oka je hnědá.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2017) řadí poláka velkého z hlediska ohrožení k druhům zranitelným (VU).

Aythya ferina, polák velký
Aythya ferina, polák velký
Aythya ferina, polák velký
Aythya ferina, polák velký
Aythya ferina, polák velký
Aythya ferina, polák velký

Fotografováno ve dnech 18. 4. 2019, 9. a 27. 4. 2020 (Česko, Praha, V Pískovně).