Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Artiodactyla, Camelidae
Česká jména: velbloud jednohrbý, dromedár
Anglická jména: Dromedary, Arabian camel

Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý

Rozšíření: Divoký dromedár je dnes neznámý, žil zřejmě v aridních oblastech severní Afriky či jihozápadní Asie a jistě byl dobře adaptován na existenci ve velmi suchých podmínkách. To předurčilo jeho další osud – stal se zvířetem domácím, je chován především jako zvíře jezdecké a nosič nákladů, ale také pro svou vlnu a maso. Poprvé byl domestikován už před 4–6 tisíci lety, a to buď v oblasti Afrického rohu, anebo v jihozápadní Asii. Postupně se s lidmi rozšířil po celé saharské Africe a velké části jihozápadní Asie, byl vysazen rovněž ve střední Austrálii, na Kanárských ostrovech i jinde. Arabové rozlišují podle stavby těla celou řadu velbloudích plemen.

Způsob života: Žije v poušti, polopoušti i suché stepi, dokáže přečkat poměrně dlouhé období bez příjmu tekutin (v zimě údajně 20–25 dní, v létě 3–5 dní). I velkou ztrátu vody velbloudi přečkají bez vážnějších následků.
Živí se trávou a celou řadou dalších rostlin aridních oblastí, včetně keřů a rostlin značně trnitých, pojídá například druhy Polygonum equisetiforme, Retama raetam, Zilla spinosa, Zygophyllum album aj. Jsou ochotni konzumovat i mršiny.
Žijí v malých stádech, která tvoří několika samic, mláďata a jeden samec. V době páření bývají samci značně podráždění a neklidní, mohou zaútočit i na člověka. Po 11–12 měsících březosti samice rodí jediné mládě, to saje mateřské mléko téměř rok, přikrmuje se však i rostlinami. Samci dospívají ve věku 4–5 let, samice ve 3–4 letech.

Popis: Statný sudokopytník s dlouhýma zadníma nohama a tělem 220–330 cm dlouhým a až 230 cm vysokým, dosahující hmotnosti 450–550 kg. Charakteristickým znakem je výrazný hřbetní hrb, který obsahuje zásobní tuk, jehož odbouráváním se uvolňuje i voda. Srst je světle hnědá, poměrně krátká, nikdy nevytváří dlouhou hřívu, delší je jen na týlu, temeni, na lopatkách a krku. Ocas zvířete dosahuje délky až 50 cm.

Poznámka: Vývojové centrum velbloudovitých se nachází v Severní Americe, kde však již v současnosti nežije žádný jejich zástupce. Jediná skupina velbloudovitých, která se v Novém světě dochovala, jsou jihoamerické lamy a vikuně. Ve Starém světě žije kromě velblouda jednohrbého ještě velbloud dvouhrbý (Camelus bactrianus), který pochází ze Střední Asie.

Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý
Camelus dromedarius, velbloud jednohrbý

Fotografovala Věra Svobodová, ve dnech 28. až 31. 12. 2008 (Tunisko, Sahara) a 18. 4. 2010 (Jemen, Ibb).