Syn.: Casearia hypoleuca Mart.
Čeleď: Flacourtiaceae Rich. ex DC. – slivouchovité; Salicaceae Mirbel – vrbovité
Casearia grandiflora
Rozšíření: Druh severní poloviny Jižní Ameriky, vyskytuje se v oblasti od východní Panamy přes Kolumbii, Venezuelu a Guyany až po brazilské São Paulo (Amazônia, Caatinga, Cerrado, Mata Atlântica).
Ekologie: Dřevina stálezelených tropických lesů, ale i křovinaté savany a stanovišť s vegetací synantropní, stoupající do nadmořské výšky okolo 1300 m. Kvete po celý rok.
Casearia grandiflora
Popis: Keř až malý strom s větvemi žlutohnědě plstnatými. Listy jsou střídavé, řapík je jen 4 mm dlouhý, plstnatý, listová čepel je úzce eliptická až podlouhlá, až 10 cm dlouhá a 3 cm široká, na bázi klínovitá, občas nesymetrická, na okraji pilovitá, na vrcholu zašpičatělá, na líci zelená, lysá, lesklá, na rubu našedivělá, plstnatá; palisty jsou čárkovité. Květenstvím je téměř přisedlý axilární svazeček 10–20květý; kalich je asi 7 mm dlouhý, s 5 široce eliptickými cípy, na vrcholu zaokrouhlenými, plstnatými, korunní lístky chybí; tyčinek je 10, jsou přirostlé pod vrcholem kališní trubky, nitky jsou nestejné, jen 2,5 mm dlouhé, lysé, staminodií je 10, jsou 1,8–2 mm dlouhá, chlupatá; blizna je hlavatá. Plodem je tobolka, 7–8 mm dlouhá.
Poznámka: Velmi početný pantropický rod Casearia zahrnuje zhruba 217 druhů.
Casearia grandiflora
Casearia grandiflora
Casearia grandiflora
Casearia grandiflora
Casearia grandiflora
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 23. 1. 2016 (Venezuela, Roraima, savana při úpatí hory).