Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Cebidae
Syn.: Cebus albulus (Kerr, 1792); Cebus capucinus subsp. albulus Pusch, 1942; Cebus capucinus subsp. imitator Thomas, 1903; Cebus capucinus subsp. limitaneus Hollister, 1914; Cebus capucinus subsp. nigripectus Elliot, 1909; Cebus curtus Bangs, 1905; Cebus hypoleucus É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1812; Simia capucina Linnaeus, 1758; Simia capucinus subsp. albulus (Kerr, 1792)
Česká jména: malpa kapucínská, malpa pižmová
Anglická jména: White-faced capuchin, Colombian white-throated capuchin, Gorgona white-faced capuchin

Cebus capucinus
Cebus capucinus

Rozšíření: Neotropický druh, pochází z Hondurasu, Nikaraguy, Kostariky, Panamy a pobřežních oblastí Kolumbie a Ekvádoru. V areálu jsou rozlišovány asi tři poddruhy.

Způsob života: Malpa kapucínská se zdržuje v různých biotopech, v deštných lesích, v porostech mangrove, mokřinách i na mořském pobřeží. Její jídelníček je velmi pestrý, živí se semeny, plody, květy, listy, oddenky i živočichy jako jsou hmyz, ptáci a jejich vejce, ještěrky, žáby a veverky.
Je vysoce společenská, hravá a zvídavá. Dorozumívá se zvukovými signály, výrazem obličeje i postavením těla.
Žije v polygamních skupinách s převahou samic. Tlupu, která obývá malé, močí a sekrety z pachových žláz dobře označkované území, vede dominantní samec, který chrání členy své skupiny před vetřelci a predátory. Nejčastějšími predátory kapucínů jsou hadi a kajmani.
Samice je březí 157–167 dní, rodí jediného potomka v kteroukoli roční dobu ve dvouletých intervalech. Primární péči o kojence zajišťuje matka, na výchově potomka se podílí také samec. Samice zůstávají ve skupině, ve které se narodily, samci odcházejí z tlupy kolem čtvrtého roka života, aby si našli místo v nové skupině.
V přírodě se dožívá věku 15–17 let.

Popis: Tělo malpy měří okolo 48 cm a její ocas je až 55 cm dlouhý, je celý porostlý srstí a na konci se typicky stáčí do kroužku. I když není vysloveně chápavý, dovede se malpa na něj na chvíli zavěsit. Dospělý samec zřídka přesáhne hmotnost 6 kg, samice váží obvykle méně, mezi 4–5 kg. Své druhové jméno získala podle zbarvení srsti na hlavě, které připomíná kutnu kapucínských mnichů. Nažloutlá srst kolem obličeje, na hrdle, v horní části hrudníku a na ramenou kontrastuje s černým hřbetem, končetinami, ocasem a čepičkou. Na obličeji má narůžovělou kůži se světlými chlupy.

Ohrožení a ochrana: Kolumbijský poddruh Cebus capucinus subsp. curtus je Červeným seznamem IUCN (2008) z hlediska ohrožení klasifikován jako zranitelný (VU).

Poznámka: Malpa má vysokou inteligenci, dobře snáší zajetí, dříve byla součástí pouličních a cirkusových vystoupení.

Cebus capucinus
Cebus capucinus
Cebus capucinus
Cebus capucinus
Cebus capucinus
Cebus capucinus

Fotografováno ve dnech 27. 2. a 6. 3. 2014 (Kostarika, Parque nacional Manuel Antonio a Parque Nacional Cahuita).