Syn.: Plectocephalus cachinalensis (Phil.) N. Garcia et Susanna
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Centaurea cachinalensis
Rozšíření: Endemit severní části Chile, roste v provinciích Antofagasta, Atacama a Coquimbo.
Ekologie: Křovina na osluněných stanovištích v oblastech s ročními průměrnými srážkami 100–300 mm, které přicházejí v zimním období, a letním suchem trvajícím 6–10 měsíců. Vystupuje do nadmořských výšek 1900 m.
Centaurea cachinalensis
Popis: Bohatě větvený polokeř, dorůstá výšky 0,7–1 m; větvičky jsou drsné, žláznaté. Listy jsou střídavé, peřenosečné, (1,5–)2,5–7,5 cm dlouhé, s 3–4(–8) páry celokrajných nebo zubatých úkrojků; nejvyšší listy mohou být celistvé, čárkovité. Úbory vyrůstají jednotlivě na koncích větví; zákrov je kulovitě zvonkovitý, asi 1,5 cm v průměru, zákrovní listeny jsou střechovitě uspořádané, vejčité, zelené, prostřední nesou tmavohnědé, světleji lemované třásnité přívěsky; květy jsou nálevkovité, růžové. Plody jsou nažky.
Poznámka: Rod Centaurea je v květeně Jižní Ameriky zastoupen – na rozdíl od Evropy – jen malým počtem druhů. V Chile jich roste jen šest, pokud nepočítáme zavlečenou chrpu maltskou (Centaurea melitensis).
Centaurea cachinalensis
Centaurea cachinalensisCentaurea cachinalensis
Centaurea cachinalensis
Centaurea cachinalensis
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 19. a 22. 4. 2018 (fotografované rostliny pocházejí z kultury – Španělsko, Katalánsko, Barcelona, El Jardí Botànic de Barcelona).