Česká jména: hlavoš (Presl 1846), cefalantus (Mareček 1994)
Čeleď: Rubiaceae Juss. – mořenovité
Cephalanthus natalensis
Rozšíření: Druh jihovýchodní Afriky, vyskytuje se v Lesothu a Svazijsku, ve východních provinciích Jihoafrické republiky (Limpopo, Mpumalanga, KwaZulu-Natal), Mosambiku a Zimbabwe, jeho areál zasahuje až do Tanzanie.
Ekologie: Roste v horských lesích a křovinách, objevuje se i na otevřených travnatých stanovištích, v nadmořských výškách zhruba od 1000 až do 2100 m. Kvete od září do února.
Cephalanthus natalensis
Popis: Stálezelený keř až menší strom, 2,5–10 m vysoký, bohatě větvený, s letorosty chlupatými, šedohnědými. Listy jsou vstřícné, krátce řapíkaté, podlouhlé až vejčité, 1–5,5(–8) cm dlouhé a 0,7–3 cm cm široké, na bázi klínovité či uťaté, celokrajné, na vrcholu špičaté, lysé, lesklé. Květenstvím je terminální nebo úžlabní kulovitá hlávka, která dosahuje až 3 cm v průměru a vyrůstá na stopce 2–2,5 cm dlouhé; kalich je krátký, 5cípý, koruna je nálevkovitá, asi 8 mm dlouhá, nazelenalá, bílá nebo načervenalá, na vrcholu se rozšiřující, s 5 cípy, které jsou až 1 mm dlouhé, trojúhelníkovité; tyčinek je 5, čnělka je z koruny vyniklá. Plod je dužnatý, dosahuje 2–2,5 cm v průměru, je bílý, růžový či červený.
Využití: Plod dřeviny je jedlý, nahořklý, používá se v tradiční medicíně, především jako lék proti malárii.
Poznámka: Rod Cephalanthus zahrnuje asi sedm druhů, tento představovaný druh je jeho jediným africkým zástupcem.
Cephalanthus natalensis
Cephalanthus natalensis
Cephalanthus natalensis
Cephalanthus natalensis
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 7. 9. 2018 (Svazijsko, Malolotja Nature Reserve).