Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Galliformes, Cracidae
Česká jména: guan černý
Anglická jména: Black guan

Chamaepetes unicolor, guan černý
Chamaepetes unicolor, guan černý

Rozšíření: Středoamerický druh, vyskytuje se v horských oblastech Kostariky a západní Panamy.

Způsob života: Obývá horské mlžné lesy, zdržuje se v nepřístupném svažitém terénu se stržemi, v nadmořských výškách od 900 až do 2250 m.
Živí se plody palem, dřevin z čeledi vavřínovitých a z rodu Ardisia.
Žije jednotlivě i ve skupinách, páruje se v březnu. Hnízdo staví z listí a větviček, obvykle je umístěné uprostřed masy epifytů na velkých stromech 4–5 metrů nad zemí. Samice klade 2–3 vejce, na kterých sedí 34–36 dní.

Popis: Guan černý je velký pták z čeledi hokovitých s délkou těla 62–69 cm a hmotností okolo 1100 g. Je převážně leskle černý nebo kovově lesklý. Holá tvář a základna zobáku jsou modře zbarvené, duhovka je červená, zobák je menší, zahnutý, černý, špičatý. Nohy jsou červené.

Chamaepetes unicolor, guan černý
Chamaepetes unicolor, guan černý

Fotografováno dne 22. 2. 2014 (Kostarika, Reserva de Santa Elena).