Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Cercopithecidae
Syn.: Cercopithecus aethiops subsp. pygerythrus F. Cuvier, 1821
Česká jména: kočkodan červenozelený, kočkodan obecný červenozelený
Anglická jména: Vervet monkey

Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený

Rozšíření: Obývá východní Afriku, od Etiopie a Somálska přes východní Ugandu, Keňu a Tanzanii až do Jihoafrické republiky. Na tomto rozsáhlém území žije pět poddruhů, mezi nimiž jsou postřehnutelné rozdíly v barvě a délce srsti. Nominátní poddruh je jihoafrický.

Způsob života: Je tolerantní k celé řadě stanovišť, důležitá je pro něj dostupnost vody a přítomnost stromů na spaní. Dávají přednost křovinám a galeriovým lesům na hranicích savan, suchým listnatým lesům, využívá okraje deštných lesů i oblasti poblíž obdělávaných polí, může dobře přežít i v městském nebo venkovském prostředí.
Je převážně vegetarián, živí se například plody druhů Ziziphus mucronata, Celtis africana, Sclerocarya birrea, palmy Hyphaene coriacea, semeny Colophospermum mopane, měkkými částmi květů Strelitzia nicolai, nepohrdne ani bezobratlými živočichy, ptačími vejci, ptáky, či ještěrkami.
Je společenský, žije ve skupinách o 10–40 jednotlivcích, kteří společně hledají potravu, cestují a spí. Velkou část dne tráví na zemi, pohybují se po všech čtyřech končetinách. Nejaktivnější jsou dopoledne, kdy si obstarávají potravu, pijí, odpoledne odpočívají a udržují si srst, navečer se vydávají ke svému spícímu stromu uvnitř lesního porostu, který jim poskytuje ochranu. Samci chrání tlupu před predátory poplachovým voláním, které se různí podle toho, zda se jedná o velkou šelmu (hyenu, geparda, lva), dravce či hada. Nebezpečí jim hrozí také od paviánů.
Samci ve věku 5 let, kdy pohlavně dospívají, opouštějí skupinu, aby se nepářili s matkou nebo sestrami. Samice dospívá ve čtyřech letech. Každé 1–2 roky, nejčastěji na konci období dešťů, má obvykle jediné mládě, které se rodí po 165 dnech březosti. Novorozeně váží 300–400 g, matka jej nosí první týden většinou na břiše. Ve 4 měsících začíná přijímat malá opička stravu dospělých a po roce je odstavena. S péčí o potomky pomáhají dospívající samice.

Popis: Samci jsou větší, délka těla se pohybuje mezi 42–60 cm a hmotnost mezi 4–8 kg. Menší samice měří 30–50 cm a váží 3,4–5,3 kg. Černý obličej je orámovaný bílou srstí. Černá kůže je i na nohou, rukou a uších. Srst na hlavě, zádech a končetinách z vnější strany je šedá až světle šedohnědá, břicho a vnitřní strana končetin jsou bílé. Ocas může být dlouhý 42–72 cm. Mláďata mají při narození tmavší srst a růžovou tvář. Okolo 12 týdne jejich tvář zčerná a srst zesvětlá.

Ohrožení a ochrana: I když Červený seznam IUCN (2008) klasifikuje tento druh z hlediska ohrožení jako méně dotčený (LC), ohrožuje jej likvidace přirozených stanovišť, mnoho zvířat je chytáno k pokusům, např. při výzkumu vysokého krevního tlaku a AIDS, je pronásledován jako škůdce na plantážích, loven pro maso a pro chov v zajetí.

Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený
Chlorocebus pygerythrus, kočkodan červenozelený

Fotografováno ve dnech 2. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park). a 8. 9. 2018 (Svazijsko, Mantenga Nature Reserve).