CITRUS ×MICROCARPA Bunge – kalamondin

Syn.: ×Citrofortunella microcarpa (Bunge) Wijnands, ×Citrofortunella mitis (Blanco) J. W. Ingram et H. E. Moore, Citrus ×mitis Blanco
Čeleď: Rutaceae Juss. – routovité

Citrus × microcarpa

Rozšíření: Rostlina zřejmě spontánně vznikla ve východní Asii v kultuře zkřížením kumkvatu (Citrus japonica) a mandarinky (Citrus reticulata). Dnes je rozšířen v jihovýchodní od Indie po Filipíny, na Havajských ostrovech i na Antilách a ve Střední Americe.

Ekologie: Pěstuje se v zahradách a místy dokáže zplaňovat, zejména v okolí lidských sídel.

Citrus × microcarpa

Popis: Stálezelený keř nebo malý stromek vysoký 3–6 m. Listy jsou střídavé; řapík je asi 1 cm dlouhý, je úzce křídlatý nebo s křídlovitými výrůstky; čepel je eliptická, 4–8 cm dlouhá, na bázi klínovitá, na okraji mělce vroubkovaná, na vrcholu obvykle tupě špičatá. Květy vyrůstají obvykle jednotlivě v paždí listů, jsou 5četné; kalich je 5zubý; korunní lístky jsou podlouhlé, asi 1,2 cm dlouhé, bílé nebo narůžovělé; tyčinek bývá kolem 20; semeník je spodní. Plody jsou kulovité, o průměru 2,5–3,5 cm, s 6–7 dílky, za plné zralosti oranžové; každý dílek obsahuje 8–12 semen.

Využití: Rostliny mají především okrasný význam. Dužnina je šťavnatá, ale velmi kyselá, obsahuje mnoho vitaminu C. Lze ji zpracovávat na marmeládu; kyselá šťáva je vhodnou přísadou do omáček na rybu, neboť „neutralizuje“ rybí pach.

Citrus × microcarpa
Citrus × microcarpa
Citrus × microcarpa

Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 21. a 29. 3. 2018 (Palau, Koror, Ngermid).