Česká jména: kokosník obecný (Presl 1848), kokosová palma (Mareček 1994)
Čeleď: Arecaceae Bercht. et J. Presl – arekovité
Cocos nucifera
Rozšíření: Domovinou druhu je pravděpodobně Oceánie a Indonésie (Moluky, Papua-Nová Guinea, Filipíny, Queensland, Vanuatu), v současnosti se pěstuje ve všech tropických oblastech světa (mezi obratníky Raka a Kozoroha). V novověké kultuře se objevuje až kolem roku 1740 (i když první zmínky jsou mnohem starší), největší vliv na celosvětové rozšíření této palmy měli Holanďané a Portugalci.
Ekologie: Roste v přímořském pásmu, obvykle přímo na pobřeží, často na písečných plážích, na zasolených půdách a korálových útesech, ale nezřídka se vyskytuje i ve vnitrozemí, kde se objevuje především kolem větších sladkovodních toků.
Cocos nucifera
Cocos nucifera
Popis: Jednokmenná palma, 5–30 m vysoká, kmen je štíhlý, sloupovitý, často prohnutý, pokrytý polokruhovitými jizvami po odpadlých listech. Listy jsou zpeřené, až 5 m dlouhé, na vrcholu kmene tvoří kulovitou korunu; početné čárkovité lístky jsou uspořádány v jedné rovině, na konci jsou dosti ostře špičaté. Květenství vyrůstá v paždí listů, je větvené a nese jednopohlavné, výrazně protandrické květy; samčí květy jsou asymetrické, s 3 nestejnými, volnými, kýlovitými kališními lístky, 3 většími kožovitými, člunkovitými, žlutavými korunními lístky a 6 tyčinkami; samičí květy jsou velké, kulovité až vejcovité, tvoří je 3 téměř okrouhlé lístky kališní a 3 o málo větší lístky korunní, nízký blanitý staminodiální kruh a gyneceum se svrchním semeníkem a 3 bliznami. Plodem je nezřetelně 3hranná peckovice, ve zralosti dorůstající do 10–30 cm v průměru, může být zelená, oranžová nebo hnědá; pod blanitým exokarpem je vláknitý mezokarp a velmi tvrdý endokarp (pecka) s 3 bazálními, poněkud vmáčknutými póry; semeno tvoří tenký bílý endosperm, centrální dutinu zčásti vyplňuje endosperm tekutý.
Cocos nucifera
Cocos nuciferaCocos nucifera
Cocos nucifera
Využití: Tato palma je od pradávna významnou užitkovou rostlinou. Nejznámějším je jistě kokosový ořech, který poskytuje kopru pro výrobu oleje, ale i pro přímou konzumaci (kokosová moučka). Pije se také voda z kokosových plodů (čirá tekutina), vylisováním kopry se získává zase bílé kokosové mléko. Z květenství se produkuje kokosový sirup, mladé rostliny se kulinářsky připravují podobně jako zelenina. Listy slouží jako krycí materiál, využívají se i pro pletení rohoží, vlákna z ořechů k výrobě lan a koberců. Dřevo je pevné a přitom velmi pružné, používá se k výrobě nábytku i pro stavební účely a zpracovává se dokonce i kůra (klovatina). Tuto rostlinu lze prostě a jednoduše zužitkovat naprosto celou.
Cocos nucifera
Fotografovali Jiří Nevěřil, říjen 2005 (Oceánie, Samoa, ostrov Upolu); Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 12. 2. 2011 (Seychely, ostrov Praslin, Anse Volbert).