Syn.: Coffea arabica var. stuhlmannii A. Froehner, Coffea bukobensis A. Zimm., Coffea laurentii De Wild., Coffea maclaudii A. Chev., Coffea quillon Wester, nom. inval., Coffea robusta L. Linden, Coffea ugandae Cramer, Coffea welwitschii Pierre ex De Wild.
Čeleď: Rubiaceae Juss. – mořenovité

Coffea canephora

Rozšíření: Pochází ze subsaharské Afriky, kde se přirozeně vyskytoval v území od Libérie po západní Tanzanii, na jih do Angoly. V současné době se pěstuje v tropech celého světa a z některých oblastí bylo hlášeno zplaňování, např. ze Střední Ameriky, jihovýchodní Asie nebo Oceánie.

Ekologie: Stanovištěm jsou vlhké tropické stálezelené a poloopadavé, méně i galeriové lesy, přirozený výskyt je vázán na rozpětí nadmořských výšek 250–1500 m.

Coffea canephora

Popis: Obvykle menší stromek, 4–8(–10) m vysoký; větvičky jsou poněkud zploštělé. Listy jsou vstřícné; řapík je 1–2 cm dlouhý, lysý; čepel je eliptická až obkopinatá, (12–)15–30(–40) cm dlouhá a (4,5–)6–12(–22) cm široká, kožovitá, lysá, lesklá, s (8–)10–12(–17) páry žilek, na bázi klínovitá až zaokrouhlená, celokrajná nebo s okrajem zvlněným, na vrcholu zašpičatělá; palisty jsou trojúhelníkovité, 0,6–1,8 cm dlouhé. Květenství jsou zkrácené 3–6květé vidlany, vyrůstají po 1–3(–7) v úžlabí listů, jejich stopky jsou nejvýš 0,7 cm dlouhé; kalich je číškovitý, s kratičkými nebo zakrnělými cípy; koruna je nálevkovitá, bílá nebo narůžovělá, s 0,5–1,6 cm dlouhou trubkou a obvykle 5–7 úzce eliptickými až kopisťovitými cípy, 0,8–1,9 cm dlouhými; tyčinek je v počtu korunních cípů, přirůstají ke korunní trubce; semeník je spodní, čnělka je dvoulaločná, vyniklá. Plodem je téměř kulovitá, za zralosti červená peckovice o průměru 1–1,2 cm, s 2 peckami, každá na břišní straně s výraznou přímou rýhou.

Využití: Pecky tohoto druhu jsou drceny na prášek a používány jako surovina na přípravu kávy; v obchodním kontaktu se pro ně používá označení robusta a tvoří asi 40 % světové kávové produkce. Mezi největší pěstitele patří Vietnam, Indonésie, Indie a Brazílie: pěstuje se snadněji než tzv. arabika (Coffea arabica), protože snáší vyšší teploty (proto rychleji roste) a mívá vyšší úrodu. Některé pěstované odrůdy kávovníku byly vyšlechtěny křížením právě s tímto druhem.
Káva připravená z C. canephora má poněkud odlišnou chuť, je poněkud více hořká a zemitější. Obsahuje více kofeinu než arabika; mnohé obchodní značky kávy stojí na směsi obou druhů v určitém podílu, např. suroviny pro přípravu italského espressa.

Coffea canephoraCoffea canephora
Coffea canephora
Coffea canephora
Coffea canephora
Coffea canephora

Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 21.–24. 1. 2019 (Indie, Kérala, Munnar).