Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Columbiformes, Columbidae
Česká jména: holub hřivnáč, hřivnáč, řivnáč
Anglická jména: Common wood pigeon

Columba palumbus
Columba palumbus

Rozšíření: Žije v Evropě a v přilehlé části západní Sibiře, rovněž v jihozápadní a střední Asii, v severozápadní Africe.

Způsob života: Obývá místa, kde se lesy různého typu střídají s poli a loukami, zalétá i do městských parků. Je částečně tažný, zimuje v jižní Evropě a severozápadní Africe, kam odlétá v říjnu. Do svých domovů se vrací až v půli března.
Staví si hnízdo z tenkých větviček, do kterého samice snáší v dubnu (podruhé v červnu) dvě bílá vejce. Na snůšce sedí převážně sama, někdy ji střídá partner. Mláďata se líhnou za 15–18 dní a rodiče je zpočátku krmí hmotou vyvrženou z volete, za 35 dní opouštějí hnízdo.
Hřivnáči se živí zejména semeny, drobnými plody, výhonky, zelenými částmi rostlin, občas žížalami, měkkýši a hmyzem. Před odletem na zimoviště létají na pole, kde v hejnech sbírají zrno.

Popis: Největší evropský holub s podsaditým tělem a malou hlavou. Dosahuje délky 41 cm, v rozpětí 75 cm, hmotnost činí až 500 g. Je zbarven šedě s kovovým leskem a má narůžovělou hruď, po stranách krku je bílá skvrna, nad kterou je pole kovově lesklých nazelenalých per. Na křídlech je za letu zřetelná široká bílá křídelní páska a jeho kostřec je světlejší než hřbet.

Záměny: Holub doupňák (Columba oenas) je menší a postrádá výraznou bílou skvrnou po stranách krku. I ve městech se často objevující holub domácí (Columba livia f. domestica), který bývá chován z estetických důvodů nebo jako poštovní holub, anebo také jeho předek holub skalní (Columba livia) mají napříč křídly dva široké černé pruhy, bílá skvrna na krku jim chybí.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2018) jej klasifikuje z hlediska ohrožení jako druh méně dotčený (LC).

Columba palumbus
Columba palumbus
Columba palumbus

Fotografováno ve dnech 18. 4. a 2. 8. 2019 (Česko, Praha, V Pískovně).