Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Muscicapidae
Česká jména: šáma madagaskarská
Anglická jména: Madagascar magpie-robin

Copsychus albospecularis, šáma madagaskarská
Copsychus albospecularis, šáma madagaskarská

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar, kde se rozlišují tři poddruhy. Nominátní Copsychus albospecularis subsp. albospecularis žije na severovýchodě ostrova, poddruh C. a. subsp. inexspectatus se nachází v jihovýchodní části Madagaskaru, C. a. subsp. pica se vyskytuje v severní, západní a jižní části ostrova.

Způsob života: Obývá širokou škálu stanovišť, vlhké a suché primární i sekundární lesy, okraje lesů, mangrove, zahrady, zemědělské oblasti, plantáže, a to v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky 1800 m.
Živí se hlavně hmyzem, zejména brouky a jejich larvami, kobylkami, šváby, mravenci a pavouky. Pojídá také gekony a malé obojživelníky, někdy i bobule.
Během období rozmnožování je monogamní a teritoriální. Samice buduje polokulovité hnízdo z travin, rostlinných vláken, mechu, zvířecích chlupů v dutině stromu či pařezu, v epifytických kapradinách, v mechu na skalách. Do hnízda snáší 2–5 vajec, které sama inkubuje po dobu 13 dní. Mláďata krmí oba rodiče, po 13–17 dnech po vylíhnutí vylétají z hnízda, s rodinou zůstávají ještě další 3 týdny.
Jejich hlavním predátorem je krahujec madagaskarský (Accipiter madagascariensis).

Popis: Pohlavně dimorfní pěvec z čeledi lejskovitých, jehož tělo dosahuje délky až 18 cm a hmotnosti 21–24 g. Samec je černobílý, hlava, záda, krk a křídla jsou černě zbarvené, bílé zbarvení na hrudi, břichu a spodní části ocasu je závislé na poddruhu. Křídla jsou černobílá. Zobák je černý a nohy a prsty jsou šedé. Samice je šedohnědá, temeno hlavy, křídla a ocas jsou hnědé a vnitřní kryty křídel jsou bílé.

Copsychus albospecularis, šáma madagaskarská
Copsychus albospecularis, šáma madagaskarská
Copsychus albospecularis, šáma madagaskarská
Copsychus albospecularis, šáma madagaskarská

Fotografováno ve dnech 4. 10. 2016 (Madagaskar, Parc national Tsingy de Bemaraha), 5. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy) a 10. 10. 2016 (Madagaskar, Arboretum d’Antsokay).