Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Cathartiformes, Cathartidae
Syn.: Coragyps urubu (Vieillot, 1807), Vultur atratus Bechstein, 1793, Vultur urubu (Vieillot, 1807)
Česká jména: kondor havranovitý
Anglická jména: American Black vulture, Black vulture

Coragyps atratus; kondor havranovitý
Coragyps atratus; kondor havranovitý

Rozšíření: Jeho rozsáhlý areál začíná v jihovýchodní Kanadě a USA a táhne se přes celou Střední a Jižní Ameriku až po střední Argentinu a Chile.

Způsob života: Žije v tropických i temperátních lesích, upřednostňuje otevřená travnatá stanoviště, objevuje se v mokřadech i na stanovištích ovlivňovaných lidskou činností, na pastvinách i ve městech, často se vyskytuje kolem smetišť, silnic, kanálů a jatek, kde shání mršiny.
Protože postrádá čich, využívá při aktivním lovu jiné druhy kondorů, kteří ho k potravě dovedou. V hnízdících koloniích zabíjí volavky a vybírá vejce, v hejnu může usmrtit i právě narozené tele. Nepohrdne ani zralými nebo shnilými plody.
Populace z nejsevernějších oblastí migrují na jih, jinak je stálý. Doba rozmnožování se liší podle zeměpisné šířky. Je společenský, hnízdí v hejnech složených z rodinných příslušníků. Samice snáší obvykle 2 vejce v dutině stromu nebo pařezu, na zemi pod hustou vegetací, ve skalní štěrbině, na okrajích útesu nebo v opuštěném stavení. Na inkubaci po dobu 38–45 dnů a při krmení mláďat se střídají oba rodiče. Mladí kondoři zůstávají v hnízdě asi dva měsíce. Dospívají ve čtyřech letech života.

Popis: Robustní černý kondorovitý pták s délkou těla 56–74 cm, s rozpětím křídel 133-160 cm a hmotností 2000–2700 g. Na hlavě a krku má tmavě šedou, holou a vrásčitou kůži; duhovka oka je hnědá; zobák je ostrý, na konci ohnutý. Ocas je krátký, čtvercový, křídla jsou široká, za letu je na křídlech patrná bílá skvrna. Nohy jsou šedavě bílé s dlouhými předními prsty s relativně tupými drápy.

Coragyps atratus; kondor havranovitý
Coragyps atratus; kondor havranovitý
Coragyps atratus; kondor havranovitý
Coragyps atratus; kondor havranovitý

Fotografováno ve dnech 27. 2. 2015 (Belize, Dangriga), 8. 3. 2014 (Panama, Bocas del Toro) a 1. 1. 2016 (Brazílie, Amazonas, Manaus).