Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Corvidae
Česká jména: vrána černobílá, vrána bílá
Anglická jména: Pied crow

Corvus albus, vrána černobílá
Corvus albus, vrána černobílá

Rozšíření: Vyskytuje se téměř v celé subsaharské Africe, od Senegalu, jihu Mauritánie, Mali, Nigeru, Čadu, Súdánu, Etiopie, Eritreje a Somálska na severu až po Jihoafrickou republiku na jihu. Dále žije na ostrovech Bioko, Zanzibar, Pemba, Mafia, Aldabra, na Komorských ostrovech a Madagaskaru. Chybí v některých částech Etiopie, Somálska, v nejsušších oblastech Namibie, Botswany a Jihoafrické republiky a ve výše položených místech Lesotha.

Způsob života: Obývá převážně otevřenou krajinu, křovinaté savany, lesní mýtiny, říční břehy, mořské pobřeží, okraje lesů a zemědělskou krajinu v blízkosti lidských sídel.
Je všežravá, živí se semeny, ovocem, hmyzem, drobnými savci, želvami, ještěrkami, ptačími mláďaty a vejci a zbytky lidského jídla.
Je společenská, vyskytuje se ve dvojicích, v malých, někdy i velkých skupinách. Doba hnízdění je závislá na zeměpisné šířce. Hnízdí na stromech, skalních římsách, telefonních nebo elektrických sloupech. Hnízdo staví oba partneři z větviček, uvnitř je vystýlají vlákny, kousky hadrů, papíru nebo kůry. Samice snáší 3–6 vajec a sama je inkubuje po dobu 18–19 dní. Když opouští hnízdo, vejce zakryje. Samec zajišťuje potravu. O mláďata se starají oba partneři asi po dobu 43 dnů.

Popis: Dosahuje délky těla 46–52 cm, rozpětí křídel 98–110 cm a hmotnosti 500–600 g. Křídla jsou dlouhá 33–39 cm. Mohutný zobák je černý a zakřivený. Duhovka je tmavě hnědá. Hlava, krk, křídla, ocas a spodní část břicha jsou černě zbarvené. Černé peří kontrastuje s bílým límcem na zádech, který pokračuje na boky, hrudník a na horní část břicha. Končetiny jsou černé.
Obě pohlaví jsou stejně zbarvena. Mláďata mají matně černé peří, bez zářivého lesku.

Corvus albus, vrána černobílá
Corvus albus, vrána černobílá
Corvus albus, vrána černobílá
Corvus albus, vrána černobílá

Fotografováno ve dnech 9. 10. 2016 (Madagaskar, Anakao), 11. 10. 2016 (Madagaskar, Saint Augustin) a 13. 10. 2016 (Madagaskar, Parc national de l’Isalo).