Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Corvidae
Česká jména: krkavec velký (kanárský)
Anglická jména: Common raven (canariensis)

Corvus corax, krkavec velký
Corvus corax, krkavec velký

Rozšíření: Areál krkavce velkého (Corvus corax) pokrývá značnou část severní polokoule, vyskytuje se ve velké části Eurasie a na přilehlých ostrovech, na Islandu, v jižním Grónsku, rovněž v severozápadní Africe a na Kanárských ostrovech, na západní polokouli se objevuje v oblasti od kanadských arktických ostrovů a Aljašky až po Nikaraguu. Na tomto rozsáhlém území žije mnoho poddruhů. Naše fotografie zachycují poddruh Corvus corax subsp. canariensis, který pochází z Kanárských ostrovů.

Způsob života: Obývá vavřínové a borové lesy, rokle, útesy, odpočinkové a grilovací oblasti.
Je všežravý. Živí se často mršinami, ale loví i hmyz, ještěrky, korýše, malé obratlovce, pojídá vejce, semena a plody. Je výborný letec, je plachý a ostražitý.
Žije v pevných svazcích. Hnízdní období je od března do června, Hnízdí ve skalních trhlinách, na skalních výchozech nebo ve vrcholcích borovic. Samice buduje hnízdo z větví a vystýlá ho travinami, mechem a zvířecími chlupy. Samec přináší materiál. Samice snáší 3–6 vajec, která sama inkubuje po dobu 19-21 dní, zatímco ji samec krmí. Matka pomáhá mláďatům při líhnutí, rozbíjí skořápku, kterou potom sní. Ptáčata krmí oba partneři. Po 35–42 dnech mláďata vylétají z hnízda, s rodiči zůstávají až do příštího chovu. Pohlavně dospívají ve 3 letech.

Popis: Poddruh Corvus corax subsp. canariensis je menší než nominátní poddruh, dosahuje délky 55–63 cm, rozpětí křídel 110–120 a hmotnosti 700–1500 g. U dospělých ptáků je peří zcela černé a má výrazný lesk. Černý zobák je masivní. Velká hlava je zvýrazněna kadeřavými pírky na hrdle. Klínovitý ocas je dlouhý. Křídla jsou dlouhá a široká. Černé jsou i nohy a drápy. Samice je jen o něco menší než samec.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2017) klasifikuje krkavce velkého jako druh méně dotčený (LC). Poddruh Corvus corax subsp. canariensis je na Kanárských ostrovech klasifikován jako ohrožený. Dříve byl hojný, v letech 1940–50 došlo k dramatickému poklesu populace, byl pronásledován a za jeho lov se platilo. Další ránou bylo používání DDT, avšak pokles havranů pokračoval i po zákazu používání tohoto insekticidu.

Poznámka: Na Kanárských ostrovech se ještě můžeme setkat s poddruhem Corvus corax subsp. jordansi, který obývá ostrovy Lanzarote a Fuerteventura. Poddruh Corvus corax subsp. tingitanus se nachází na ostrovech Fuerteventura, Tenerife, Gran Canaria, Madeira a v Maroku.

Corvus corax, krkavec velký
Corvus corax subsp. canariensis, krkavec velký
Corvus corax, krkavec velký
Corvus corax, krkavec velký
Corvus corax, krkavec velký

Fotografováno ve dnech 16. 10. 2011 (Španělsko, Kanárské ostrovy, La Palma, Volcán Martin) a ) a 5. 3. 2020 (Kanárské ostrovy, El Hierro, Cala de Tacorón).