Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Cuculiformes, Cuculidae
Syn.: Cuculus cristatus Linnaeus, 1766
Česká jména: kukalka chocholatá
Anglická jména: Crested coua

Coua cristata, kukalka chocholatá

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar. Byly popsány čtyři poddruhy, nominátní Coua cristata subsp. cristata se nachází na východním, severním a západním pobřeží ostrova až po Mahajangu, další C. c. subsp. dumonti žije na západním pobřeží od Mahajangy po Morondavu, poddruh C. c. subsp. pyropyga obývá jihozápad země od Morondavy a Toliary po Amboasary na jihu a poslední C. c. subsp. maxima na jihovýchodě v oblasti Tolagnaro.

Způsob života: Obývá suché opadavé i deštné lesy, trnitý buš, stálezelené galeriové lesy a porosty mangrove, v pásmu od pobřeží až do do nadmořské výšky okolo 900 m. Většinou žije v párech, zdržuje se v korunách stromů. Živí se hmyzem, např. housenkami, cvrčky, kudlankami, kobylkami, brouky a cikádami. Konzumuje i šneky, gekony a chameleony. Svůj jídelníček doplňuje semeny, bobulemi a pupeny.
Staví miskovité hnízdo z větviček a malých kořenů 4–15 m vysoko nad zemí. Samice snáší 1–3 vejce. Ptáčata se líhnou holá, jejich kůže je černá. O mláďata pečují oba rodiče.

Popis: Kukalka s vysokou šedou chocholkou na hlavě dosahuje délky 40–44 cm a hmotnosti 103–105 g. Holá kůže okolo oka je od zobáku modrofialová, směrem k zátylku tyrkysová, nahoře je ohraničená černým peřím. Zobák je černý. Peří na krku a zádech je šedé, na křídlech a vnější straně dlouhého ocasu má navíc fialkový lesk. Šedé hrdlo přechází v šedooranžový hrudník, břicho je bělavé, ocas ze spodní strany je šedý s bílým koncem. Nohy jsou černé. Obě pohlaví jsou stejně zbarvené.

Coua cristata, kukalka chocholatá
Coua cristata, kukalka chocholatá

Fotografováno dne 5. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).