Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Cuculiformes, Cuculidae
Syn.: Cuculus gigas Boddaert, 1783
Česká jména: kukalka velká, kukal velký
Anglická jména: Giant coua

Coua gigas, kukalka velká

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar, vyskytuje se na jihu a západě země.

Způsob života: Obývá suchý opadavý les, zejména ve vápencových oblastech, galeriové a pobřežní lesy, křoviny a trnitý buš, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 1250 m.
Většinu života tráví na zemi, prochází mezi spadaným listím a vyhledává potravu. Při pronásledování kořisti rychle běhá a dokáže nečekaně měnit směr nebo vysoko skákat. Létá jen vzácně a na malé vzdálenosti.
Živí brouky, mravenci, mouchami, kobylkami, stonožkami, motýlími larvami, šneky, malými plazy, semeny, bobulemi a spadaným ovocem.
Hnízdí vysoko v koruně stromu 3–10 m nad zemí, v době od konce října do prosince. Velké miskovité hnízdo z větviček, kůry a velkých listů staví oba partneři. Samice snáší 3 vejce.
Mezi její predátory patří například hroznýš Dumérilův (Boa dumerili).

Popis: Pták z čeledi kukačkovitých dosahující délky 58–62 cm a hmotnosti 415 g. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená. Na hlavě je tmavě hnědá čepička. Velká plocha hlavy v okolí oka je holá a kůže je modře až fialově zbarvená. Holá kůže je olemovaná černým peřím. Zobák je tmavý, stejně jako nohy. Peří na krku, zádech a krátkých oblých křídlech je olivově šedé. V dolní části jsou krk a prsa béžové, spodní hrudník a břicho je oranžovočervené. Poměrně dlouhý ocas je tmavě hnědý. U mladých ptáků je peří matnější.

Poznámka: Kukalku velkou je možné spatřit v rezervacích, mimo chráněné oblasti je vzácná, protože je lovena domorodci.

Coua gigas, kukalka velká
Coua gigas, kukalka velká

Fotografováno dne 5. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).