Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Carnivora, Hyaenidae
Syn.: Canis crocuta Erxleben, 1777; Hyaena crocuta Erxleben, 1777
Česká jména: hyena skvrnitá
Anglická jména: Spotted hyena

Crocuta crocuta
Crocuta crocuta

Rozšíření: Žije v oblasti subsaharské Afriky, od Senegalu, jižního Mali, Etiopie a Somálska zasahuje až na sever Jihoafrické republiky a do jižního Mosambiku, nevyskytuje se jen v pralesních oblastech tropické střední Afriky.

Způsob života: Hyena skvrnitá obývá travnaté a křovinaté savany a polopouště, kapinicovou buš a skalnaté oblasti. Žije ve smečkách, které ovládá samice. Smečka může mít 5–50 členů a obývá společné doupě. Hromadně hájí své území, které vymezuje pachovými značkami. Přes den hyena odpočívá a ožívá s příchodem soumraku a před svítáním. Zdaleka neplatí, že se živí jenom mršinami, mnohem více potravy uloví, ve smečce dovede udolat i velké antilopy. Osamělá hyena chytá zajíce, na zemi hnízdící ptáky a ryby v bažinách, často se živí zdechlinami. Typická je pro ni obrovská chuť k jídlu, sežere naráz až 14,5 kg masa, dovede svými čelistmi rozdrtit a strávit i velké kosti.
Samice je březí 110 dní, vrhá obvykle dvě mláďata v kteroukoli roční dobu, nejčastěji však v době dešťů. Mláďata váží při narození 1,5 kg, mají černou srst a otevřené oči. Matka rodí a stará se o štěňata v noře, často vyhrabané po prasatech a hrabáčích, po 2–3 měsících mláďata odnáší do společného doupěte a tam o ně pečují jiné samice, avšak každá kojí jen své vlastní potomky. Hyeny tělesně dospívají ve 12–16 měsících, pohlavně ve 2–3 letech. Zatímco samice prožijí ve společenstvu celý svůj život, samci se po měsících či letech střídají.

Popis: Je největší hyenou, její hmotnost je pohybuje v rozmezí 40–86 kg, délka těla je 100–160 m a ocas měří 25–36 cm. Samice je větší než samec a má zvětšené vnější pohlavní orgány, které tvarem připomínají samčí penis. V terénu se nedá její pohlaví dobře určit. Srst hyeny skvrnité je hrubá a ježatá, je pískově šedá až hnědá s tmavými skvrnami. Kromě skvrnitého zbarvení se vyznačuje kratšími boltci a chlupy chybějící hřívy mají sklon dopředu. Velká hlava má mohutné čelisti a tmavý psí čenich. Zadek je sražený dozadu, zadní nohy jsou kratší než přední a krátký ocas je na konci huňatý, s černou špičkou.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2015) hyenu skvrnitou klasifikuje jako druh z hlediska ohrožení méně dotčený (LC).

Poznámka: Vyskytuje se v mnohých afrických legendách, pro svou mrchožravost, chechtavý hlas a odpudivost si nevysloužila dobrou pověst a stala se obávaným zvířetem. Masajové odnášejí své zemřelé do buše, aby se stali potravou hyen, hyeny jsou pro ně tabu. Naopak například v jižní a východní Africe používají šamani různé části těla hyeny skvrnité při přípravě tradičních léků či při obřadech.

Crocuta crocuta
Crocuta crocuta
Crocuta crocuta
Crocuta crocuta
Crocuta crocuta
Crocuta crocuta
Crocuta crocuta

Fotografováno v září 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).