Syn.: Oxydectes chilensis (Müll. Arg.) Kuntze
Čeleď: Euphorbiaceae Juss. – pryšcovité
Croton chilensis
Rozšíření: Chilský endemit, malý areál se rozkládá při pobřeží v severní části země v regionu Antofagasta v okolí města Paposo.
Ekologie: Provází extrémně suché oblasti s ročním úhrnem srážek nižším než 100 mm, ale s výrazným vlivem srážek horizontálních, tedy mlh. Lokality leží v nadmořské výšce 400–700 m.
Popis: Stálezelený jednodomý keřík, dorůstá výšky 0,5–1,5 m. Listy jsou střídavé; řapík je žlábkovitý, asi 1,2 cm dlouhý; čepel je vejčitá, 8–10 cm dlouhá a 6–8 cm široká, na líci s hvězdovitými, na rubu s jednoduchými žlutavými chlupy, na bázi srdčitá, na okraji pilovitá, na vrcholu tupě špičatá; palisty jsou sotva 1 mm dlouhé. Květy tvoří koncové hroznovité květenství až 7,5 cm dlouhé, v jehož dolní části jsou krátce stopkaté květy samičí, v horní květy samčí; listeny jsou čárkovité, asi 3 mm dlouhé; okvětní lístky jsou žlutavé; samčí květy jsou asi 3 mm dlouhé, s početnými tyčinkami; samičí květy jsou menší, s trojpouzdrým semeníkem a v každém pouzdře s jediným vajíčkem. Plodem je vejcovitá tobolka.
Ohrožení a ochrana: Podle Červeného seznamu Chile je klasifikován jako druh ohrožený (EN). Hlavním důvodem je velmi malý areál a jeho ohrožení těžebními aktivitami.
Croton chilensis
Croton chilensisCroton chilensis
Croton chilensis
Croton chilensis
Fotografovala Alena Vydrová, dne 19. 4. 2018 (fotografovaná rostlina pochází z kultury – Španělsko, Katalánsko, Barcelona, El Jardí Botànic de Barcelona).