Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Cuculiformes, Cuculidae
Česká jména: kukačka rýhozobá
Anglická jména: Groove-billed ani

Crotophaga sulcirostris, kukačka rýhozobá
Crotophaga sulcirostris, kukačka rýhozobá

Rozšíření: Druh subtropů a tropů Nového světa, jehož areál se táhne od jižního Texasu a Mexika přes celou Střední Ameriku, Kolumbii a Venezuelu až na pobřeží Ekvádoru, do Peru a do nejsevernějších oblastí Chile a severozápadní Argentiny. Severní populace z Texasu a severního Mexika v zimě migrují na jih.

Způsob života: Obývá křovinaté porosty, houštiny, rozvolněné stálezelené lesy, mýtiny, pole, pastviny a bažiny, často se pohybuje v ohradách s dobytkem, a to od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 2300 m.
Živí se semeny, bobulemi a hmyzem, zejména kobylkami, šváby, mouchami a malými ještěrkami.
Je společenský, žije často ve skupině 1–5 párů. Všechny samice ze skupiny snáší vejce do jednoho velkého polokulovitého hnízda. Každá samice klade 3–4 vejce, v jednom hnízdě tak může být okolo 15 vajec. Na inkubaci se podílejí všichni členové skupiny, kteří se také starají o potomstvo. Vylíhlá mláďata mají černou kůži bez peří.

Popis: Černá pták z čeledi kukačkovitých, který dosahuje délky těla 30–34,5 cm a hmotnosti 70–90 g. Celé tělo je porostlé lesklým černým peřím, kolem černých očí je holá kůže; černý vysoký klenutý zobák s podélnými drážkami je zploštělý bez jakéhokoliv výrůstku u základny. Ocas je poměrně dlouhý, křídla jsou krátká a zaoblená. Na nohou má dva prsty směřující dopředu a dva dozadu.

Crotophaga sulcirostris, kukačka rýhozobá
Crotophaga sulcirostris, kukačka rýhozobá

Fotografováno dne 22. 2 2015 (Belize, Crooked Tree Wildlife Sanctuary).