Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Carnivora, Eupleridae
Česká jména: fosa
Anglická jména: Fossa

Cryptoprocta ferox, fosa
Cryptoprocta ferox, fosa

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar, vyskytuje se po celém ostrově, vyhýbá se jen centrálním oblastem.

Způsob života: Obývá zbytky zalesněných oblastí Madagaskaru od pobřežních nížin až po horské oblasti do nadmořské výšky okolo 2000 m. Má převážně soumračnou a noční aktivitu, ale loví i ve dne. Pohybuje stejně dobře na stromech jako na zemi, výborně skáče a šplhá. Mimo dobu páření žije samotářsky, vymezuje si území o rozloze 1 km².
V době páření, v září a v říjnu, se sdružuje do skupinek. Samice po 90 dnech březosti rodí v úkrytu 2–4 slepá, bezzubá a chlupatá mláďata, vážící asi 100 g. K odchovu mláďat si samice vybírá prostornější skryté dutiny, například ve starých termitištích. Po 16–25 dnech života mláďata vidí, úkryt opouštějí po zhruba 45 dnech, úplně se osamostatňují ve čtyřech měsících. Pohlavně dospívají ve čtyřech letech.
Loví lemury, bodliny, perličky a hrdličky, dále scinky, kraby a hmyz. Vkrádá se do osad za drůbeží a dalšími domácími zvířaty. Fosa nemá v dospělosti přirozeného nepřítele, bývá však pronásledována místními hospodáři a ohrožuje ji vypalování lesů.

Popis: Tělo šelmy o délce 60–80 cm pokrývá krátká rezavá až tmavohnědá přiléhavá srst z hrubších chlupů. Ocas dlouhý jako tělo měří 55–70 cm, slouží k udržení rovnováhy. Její hmotnost dosahuje 7–14 kg, samci jsou větší. Spojuje v sobě znaky cibetek a koček. Podle vnitřní stavby těla, protáhlého čenichu, velkých boltců, delších nohou a silně vyvinutých řitních pachových žláz byla dříve zařazena do čeledi cibetkovitých. Vzhledem, výrazem obličeje, krátkými, zakřivenými a plně zatažitelnými drápy, tvarem zřítelnice a chrupem připomíná šelmu kočkovitou. Dřívější řazení fosy k cibetkám nebylo fylogenetický odůvodněné.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje tuto šelmu z hlediska ohrožení jako zranitelnou (VU).

Cryptoprocta ferox, fosa
Cryptoprocta ferox, fosa

Fotografováno dne 5. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).