Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Corvidae
Syn.: Corvus stelleri Gmelin, 1788
Česká jména: sojka Stellerova
Anglická jména: Steller’s jay, Long-crested jay, Mountain jay, Pine jay

Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova

Rozšíření: Druh Severní Ameriky, vyskytuje se v oblasti od jižní Aljašky, západní Kanady a západu USA přes Mexiko a Guatemalu až po Salvador, Honduras a Nikaraguu. Na tomto území se rozlišuje 16 poddruhů, neboť existuje značná geografická variabilita barvy peří a velikosti chocholky.

Způsob života: Obývá jehličnaté nebo smíšené lesy v nadmořských výškách zhruba od 900 až do 3900 m. Často se vyskytuje také v městských parcích. Nemigruje, ale přes zimu může slétat do nižších poloh. Žije v menších hejnech.
Je všežravá, pojídá různá semena, bobule, ořechy, žaludy, hmyz, drobné obratlovce nebo vejce jiných ptáků. Na tábořištích nebo v parcích vyhledává odpadky.
Páry spolu setrvávají po celý život. Když uhyne jeden z partnerů, vytvoří se velmi rychle nový pár. Hnízdí od března do července. Hnízdo budují oba rodiče ve větvích stromů, obyčejně ve výšce 3–12 metrů; větvičky, kořeny a listy zpevňují blátem, prostor uvnitř vyplňují mechem, zvířecími chlupy a dalšími měkkými materiály. Samice klade obvykle 2–6 vajec, na kterých sama sedí po dobu 17–18 dní. Vylíhlá mláďata, která jsou holá a slepá, krmí rodiče i ostatní rodinní příslušníci z předchozího chovu. Rodinné sdružení zůstává spolu po dobu 3–4 měsíců, často až do následujícího hnízdění. Pohlavně dospívá v 1,5–2 letech života.
Je ohrožována zejména jestřáby.

Popis: Nápadná, chocholatá sojka dosahuje délky těla 30–34 cm, rozpětí křídel 45–48 cm a hmotnosti 100–142 g. Obě pohlaví mají tmavě hnědou až černou hlavu s chocholkou a se světle modrým proužkem na čele. Tmavě hnědé až černé zbarvení se táhne na hřbet, postupně přechází na leskle modré. Křídla, břicho a ocas jsou jasně sytě modré, na křídlech má navíc pro sojky typické tmavší proužky viditelné zejména za letu. Špičatý, mírně zahnutý zobák a končetiny jsou černé.

Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova
Cyanocitta stelleri, sojka Stellerova

Fotografováno ve dnech 29. a 30. 8. 2017 (USA, Kalifornie, Lassen Volcanic National Park).