Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Anseriformes, Anatidae
Syn.: Anas atratus Latham, 1790; Chenopsis atratus (Latham, 1790); Cygnus atractus (Latham, 1790)
Česká jména: labuť černá, labuť krotká
Anglická jména: Black swan

Cygnus atratus, labuť černá
Cygnus atratus, labuť černá

Rozšíření: Druh pochází z Austrálie, Tasmánie a přilehlých ostrovů. Byl vysazen na Novém Zélandu, v Evropě a v Severní Americe.

Způsob života: Obývá, sladké, brakické i slané vodní plochy s vodní vegetací, například jezera, řeky, zatopené pastviny, sladkovodní a přílivové bažiny, příležitostně moře v blízkosti ostrovů nebo pobřeží.
Je to býložravec, v potravě převládají vodní a bahenní rostliny, semena a řasy. Při krmení v mělké vodě ponoří hlavu a krk pod vodu, v hlubší vodě panáčkuje se zdviženým ocasem.
Je monogamní, má často stejného partnera na celý život. Jestliže jeden partner uhyne, vytvoří se velmi rychle nový pár. Období rozmnožování je od února do září. Je teritoriální a při páření zůstává v osamělých párech, občas v koloniích. Pár buduje ve vodní vegetaci, nebo na zarostlých ostrůvcích velké hnízdo o průměru až 1,5 metru z klacíků, rákosu a dalších rostlin, vystlané prachovým peřím. Hnízdo každoročně znovu používá, obnovuje ho nebo přestavuje podle potřeby. Samice snáší 5–6 vajec, která oba partneři inkubují po dobu 35–48 dní. Snůšku agresivně brání křídly a zobáky. Po vylíhnutí jsou mláďata v šedém prachovém peří plně vyvinutá a ihned po oschnutí vyplouvají na vodu. Rodiče o ně pečují. Schopna letu jsou 6 měsíců po vyklubání. V rodinné skupině zůstávají asi 9 měsíců. Pohlavně dospívá v 18–36 měsících života. Mladí jedinci často tvoří hejna, dokud nenajdou partnera. Ve volné přírodě se dožívá věku 10–15 let.

Popis: Labuť černá dosahuje velikosti 110–140 cm, rozpětí křídel 160–200 cm a hmotnosti 5–9 kg. Obě pohlaví jsou si velmi podobná, pouze samci jsou mírně větší a mohutnější. Je celá černě zbarvená. Zejména za letu jsou viditelné bílé letky. Výrazně prodloužený krk je zakřivený do tvaru písmena S. Duhovka oka je červená. Zobák je červený a na jeho špičce je příčný bílý proužek. Nohy a chodidla jsou šedavě černé. Mladí ptáci jsou šedohnědí, bílá pera křídel jsou skvrnitá s hnědým zakončením.

Poznámka: Do Evropy přivezl labutě černé v roce 1697 nizozemský mořeplavec Willem Hesselsz de Vlamingh z výpravy do západní Austrálie. V Evropě a také u nás je chována jako okrasný pták v parcích a v zoologických zahradách, ve volné přírodě se nachází několik jedinců uprchlých z chovu. Našla si své místo i v heraldice, objevuje se například ve znaku a na vlajce spolkového australského státu Západní Austrálie.

Cygnus atratus, labuť černá
Cygnus atratus, labuť černá
Cygnus atratus, labuť černá
Cygnus atratus, labuť černá
Cygnus atratus, labuť černá
Cygnus atratus, labuť černá

Fotografováno dne 17. 8. 2021 (Německo, Severní Porýní-Vestfálsko, Detmold).