Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Dicruridae
Syn.: Lanius forficatus Linnaeus, 1766
Česká jména: drongo chocholatý
Anglická jména: Crested drongo

Dicrurus forficatus, drongo chocholatý
Dicrurus forficatus, drongo chocholatý

Rozšíření: Vyskytuje se na Madagaskaru a Komorských ostrovech, v tomto areálu bývají rozlišovány dva poddruhy: nominátní najdeme na Madagaskaru a přilehlých ostrovech Nosy Bé, Nosy Hara a Nosy Boraha (na našich snímcích), poddruh Dicrurus forficatus subsp. potior je komorský.

Způsob života: Obývá všechna lesnatá stanoviště, tropické vlhké lesy nížinné i horské, suchý les, trnitý buš, savanu s roztroušenými stromy, městské zahrady, a to od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1500 m.
Živí se hmyzem, malými obratlovci (např. žábami, ještěrkami, gekony a chameleony) a ovocem. Žije sám nebo v párech, často se připojuje ke smíšeným skupinám hmyzožravých ptáků.
Doba hnízdění se pohybuje od září do prosince, na suchém jihu od října do února. Do miskovitého hnízda, které je postaveno z větviček a stébel trávy, klade samice 3(–4) vejce. Na zahřívání vajec po dobu 14–15 dní se střídají oba rodiče. Pokud se k hnízdu přiblíží predátor, agresivně na něj útočí. Často napodobuje zpěv jiných druhů ptáků a v blízkosti vesnic dokonce i hlasy domácích zvířat.

Popis: Větší samec dosahuje délky 26–31 cm, samice 18–25 cm. Peří obou pohlaví je černé s modrozeleným leskem. Na čele má výrazný, 2–4 cm dlouhý hřeben z podlouhlého peří; duhovka je tmavě červenohnědá, zobák silný, na špičce hákovitý, černý. Ocas má vidlicovitý tvar. Končetiny jsou černé.
Poddruh z Komorských ostrovů D. f. subsp. potior je větší a má širší ocasní pera.

Dicrurus forficatus, drongo chocholatý
Dicrurus forficatus, drongo chocholatý
Dicrurus forficatus, drongo chocholatý
Dicrurus forficatus, drongo chocholatý
Dicrurus forficatus, drongo chocholatý

Fotografováno dne 6. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).