Syn.: Acrostichum flabellatum var. bipartitum Sodiro, Acrostichum peltatum (Sw.) Sw., Elaphoglossum flabellatum (Humb. et Bonpl. ex Willd.) Christ, Elaphoglossum foeniculaceum (Hook. et Grev.) C. Chr., Osmunda peltata Sw., Peltapteris flabellata (Humb. et Bonpl. ex Willd.) C. V. Morton, Peltapteris foeniculacea (Hook. et Grev.) L. D. Gómez, Peltapteris peltata (Sw.) C. V. Morton, Rhipidopteris peltata (Sw.) Schott ex Fée
Čeleď: Lomariopsidaceae Alston
Elaphoglossum obovatum
Rozšíření: Roste ve Střední Americe od Mexika po Panamu i na ostrovech v Karibském moři. V Jižní Americe se vyskytuje až po Peru, Guyanu a okolí Rio de Janeira v Brazílii.
Ekologie: Epifyt, roste na kmenech stromů ve vlhkých deštných nebo mlžných lesích. Lokality leží v nadmořské výšce 500–2500 m.
Elaphoglossum obovatum
Popis: Droboučká kapradina s prodlouženým plazivým oddenkem; pleviny jsou tmavožluté, kopinaté, 1–2 mm dlouhé. Listy jsou dvoutvaré; sterilní mají řapík 3–15 cm dlouhý a čepel v obrysu okrouhlou, vějířovitou, 1,5–2,5 cm v průměru, vícenásobně vidličnatě dělenou na klínovité až čárkovité úkrojky; fertilní listy jsou poněkud větší, celistvé, převážně oválné, 0,5–2 cm dlouhé, někdy mělce laločnaté; sporangia plošně pokrývají rub čepele.
Poznámka: Rod Elaphoglossum sdružuje nejpočetnější skupinu středoamerických kapradin, je jich zde více než 100 druhů. Tento druh se ovšem zcela vymyká charakteristickou heterofylií.
Elaphoglossum obovatum
Elaphoglossum obovatum
Elaphoglossum obovatum
Elaphoglossum obovatum
Fotografovala Alena Vydrová, dne 22. 2. 2009 (Kostarika, Monteverde).