Syn.: Euphorbia sexangularis Henckel
Čeleď: Euphorbiaceae Juss. – pryšcovité
Euphorbia glauca
Rozšíření: Endemit Nového Zélandu (Severní, Jižní a Stewartův ostrov, Chathamské ostrovy).
Ekologie: Pobřežní písečné duny, útesy, suťové svahy a skalnaté srázy.
Euphorbia glauca
Popis: Vytrvalá lysá bylina až 1 m vysoká, vyrůstající z podzemních oddenků, s mnoha vzpřímenými lodyhami zbarvenými modrozeleně, u některých forem načervenalými. Celá rostlina při poranění roní palčivou mléčně bílou šťávu. Listy střídavé, eliptické až obkopinaté, široké 1,5–2,5 cm a až 12 cm dlouhé, měkké, mají světle zelenou barvu s modrošedými odstíny, starší listy se barví purpurově, zvláště v chladnějších podmínkách. Cyathia v úžlabních a terminálních lichookolících, žlázky purpurové, půlměsíčité s protaženými růžky. Kvete od října do února. Plodem je tobolka, ve zralosti světle hnědá.
Euphorbia glauca
Euphorbia glauca
Ohrožení a ochrana: V New Zealand Threat Classification System je druh veden jako vážně ohrožený. Populace na přirozených stanovištích ohrožuje eroze, pohyb lidí a vozidel, konkurence vyšší vegetace, sešlapávání divokou zvěří a skotem. Některá místa výskytu jsou chráněna oplocením.
Využití: Pěstovaný jako ozdobná trvalka.
Euphorbia glauca
Euphorbia glauca
Fotografováno dne 29. 11. 2011 (Nový Zéland, Wellington, rostlina pochází z kultury) a 8. 12. 2011 (Nový Zéland, pobřeží u Christchurch).