Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Falconiformes, Falconidae
Syn.: Tinnunculus newtoni Gurney, 1863
Česká jména: poštolka madagaskarská
Anglická jména: Madagascar kestrel, Malagasy kestrel

Falco newtoni, poštolka madagaskarská
Falco newtoni, poštolka madagaskarská

Rozšíření: Žije na Madagaskaru, Seychelách, Mayotte a Komorských ostrovech. Jsou rozlišovány dva poddruhy, nominátní se vyskytuje ve většině areálu, zatímco poddruh Falco newtoni subsp. aldabranus je uváděn jen ze seychelského atolu Aldabra.

Způsob života: Obývá otevřená stanoviště, savanu, trnitý buš, okraje tropického suchého i vlhkého lesa, parky, zemědělskou krajinu v blízkosti lidských sídel, a to od mořského pobřeží až do nadmořské výšky 1830 m.
Živí se větším hmyzem, například kobylkami, šváby, brouky a kudlankami. Dále loví drobné obratlovce (myši, žáby, ještěrky atd.) a malé ptáky.
Obvykle hnízdí od září do ledna v dutinách stromů, na skalních římsách, v budovách, případně používá stará hnízda po luňákovi Milvus aegyptius nebo vranách Corvus albus. Samice klade 4–6 vajec, které inkubuje sama po dobu 27–29 dní. Samec ji přitom v pravidelných intervalech krmí. O mláďata se starají oba rodiče, intenzivně o ně pečují přibližně 24 dní. Mladí ptáci se stávají nezávislí asi po 45 dnech.

Popis: Denní dravec dosahující délky 25–30 cm a rozpětí křídel 49–63 cm. Hmotnost samice činí 122–159 g, menší samec váží 85–130 g. Hlava a šíje samců jsou šedé, u samic kaštanové. Ozobí a kůže okolo oka jsou světlé žluté, duhovka je hnědá. Zobák je břidlicově šedý, na hraně horní čelisti je ostrý černý výběžek, který používá k usmrcení a porcování kořisti. Záda a vrchní část křídel je kaštanově zbarvená s černými skvrnami, vnitřní strana křídel je bílá až šedá posetá kaštanovými skvrnami, stejně jako hruď a břicho. Šedý ocas má 6–7 tmavých pruhů. Nohy jsou žluté nebo oranžové s černými drápy.

Falco newtoni, poštolka madagaskarská
Falco newtoni, poštolka madagaskarská
Falco newtoni, poštolka madagaskarská

Fotografováno dne 10. 10. 2016 (Madagaskar, Toliara, Arboretum d’Antsokay).