Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Falconiformes, Falconidae
Česká jména: poštolka proužkovaná
Anglická jména: Banded kestrel

Falco zoniventris, poštolka proužkovaná
Falco zoniventris, poštolka proužkovaná

Rozšíření: Endemit Madagaskaru, vyskytuje se na celém ostrově s výjimkou centrální náhorní plošiny a nížiny u východního pobřeží ostrova.

Způsob života: Obývá savanu, porosty mangrove, tropický vlhký i suchý les a trnitý buš, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 2000 m.
Patří mezi dravce s denní aktivitou, je výborný letec a odvážný lovec. Živí se především velkým hmyzem, např. sarančaty, brouky, termity a kudlankami. Loví také drobné plazy, především chameleony, ještěrky a gekony. Pronásleduje a chytá i malé ptáky.
Hnízdí od září do prosince ve stromových dutinách nebo používá opuštěná hnízda. Samice klade 3 vejce a sama je zahřívá po dobu 28–30 dní. Během inkubace ji partner pravidelně krmí. První týden po vylíhnutí živí matka mláďata kořistí, kterou samec přináší do hnízda. Po týdnu začne lovit i samice. Třetí týden se mláďata sytí sama stravou položenou rodiči do hnízda. Nezávislými se stávají ve věku 55–56 dní.

Popis: Středně velký dravec dosahující délka 25–29 cm, rozpětí křídel 60–68 cm a hmotnosti 180–240 g. Má velkou šedohnědou hlavu, velké oči se žlutou duhovkou a tmavý zobák se žlutým ozobím. Na hraně horní čelisti zobáku je ostrý výběžek, který slouží k usmrcení a porcování kořisti. Hrdlo a spodní část těla a ocasu jsou bílé až světlé šedé s hnědými pruhy. Záda, křídla a vrchní část ocasu jsou šedohnědé. Na žlutých podsaditých nohách jsou černé ostré drápy.

Falco zoniventris, poštolka proužkovaná
Falco zoniventris, poštolka proužkovaná
Falco zoniventris, poštolka proužkovaná

Fotografováno dne 6. 10. 2016 (Madagaskar, provincie Toliara, Forêt de Kirindy).