Syn.: Agathaea natalensis Sch. Bip., Aster natalensis (Sch. Bip.) Harv., Felicia natalensis (Sch. Bip.) Schltr., nom. illeg.
Česká jména: felície (Mareček 1996)
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité

Felicia rosulata

Rozšíření: Druh jihovýchodní Afriky, vyskytuje se v jihoafrických Dračích horách (Drakensberg), jeho areál se táhne od horských oblastí jihoafrické provincie Eastern Cape přes Lesotho, KwaZulu-Natal a Svazijsko až do provincie Mpumalanga.

Ekologie: Roste na kamenitých a skalnatých trávnících, při okraji skalních teras, na strmých skalách i v suti, v nadmořských výškách zhruba od (640–)2000 až do 3200 m. Kvete od září do prosince.

Felicia rosulata

Popis: Vytrvalá bylina s krátkým rozvětveným oddenkem a lodyhou přímou, 15–30 cm dlouhou, olistěnou, hustě chlupatou. Přízemními listy jsou nahloučené v růžici, k podkladu přitisklé, eliptické až obvejčité, 8(–9) cm dlouhé a 2,5(–3) cm široké, celokrajné nebo drobně zubaté, krátce a hustě chlupaté, na rubu někdy červeně naběhlé, se 3 nebo 5 žilkami, lodyžní listy jsou střídavé, jen čárkovité až kopinaté, asi 3 cm dlouhé a 0,4 cm široké, k vrcholu lodyhy se zmenšující. Úbory vyrůstají jednotlivě na konci lodyhy, dosahují průměru okolo 20 mm; zákrovní listeny jsou seřazeny ve 3 řadách, jsou kopinaté, 7–9 mm dlouhé, chlupaté; jazykovitých květů je kolem 30, jejich liguly jsou až 12 mm dlouhé a asi 2,5 mm široké, modré, nafialovělé, někdy i bílé, trubkovité květy jsou žluté. Plodem je nažka s chmýrem.

Záměny: V nejvyšších polohách Lesotha se vyskytuje ještě poněkud podobný druh Felicia monocephala – byl popsán dokonce z nejvyšší hory celé jižní Afriky, z lesothského vrcholu Thabana Ntlenyana. Jedná se o rostlinku podstatně menší, jen asi 9 cm vysokou, její přízemní listy jsou navíc výrazně menší, zhruba jen 2,5 cm dlouhé a jednožilné.

Felicia rosulata
Felicia rosulata
Felicia rosulata
Felicia rosulata
Felicia rosulata

Fotografovala Jindřiška Vančurová, ve dnech 17. 9. 2018 (Lesotho, pohoří Maloti, Ts’ehlanyane National Park) a 22. 9. 2018 (Jihoafrická republika, KwaZulu-Natal, Royal Natal National Park, úbočí masivu Sentinel).