Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Galliformes, Phasianidae
Syn.: Perdix sephaena Smith, 1836
Česká jména: frankolín natalský
Anglická jména: Natal francolin

Francolinus natalensis, frankolín natalský

Rozšíření: Vyskytuje se na jihu Zambie, severu Mosambiku, v celém Zimbabwe, ve východní Botswaně a ve Svazijsku a na východě Jihoafrické republiky.

Způsob života: Obývá savanu, rozvolněné lesy, okraje obdělávaných půd, skalnaté křovinaté svahy, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 1800 m.
Upřednostňuje blízkost vodního zdroje. Aktivní je zejména ráno a v pozdním odpoledni, během poledního horka posedává ve stínu keřů nebo stromů. Živí se bobulemi, semeny, brouky, termity, kobylkami a housenkami. Potravu hledá i v trusu slonů a nosorožců.
V době rozmnožování, na konci období dešťů, žije v dočasných párech. Hnízdí na zemi v úkrytu pod keřem. Samice snáší do důlku 2–8 vajec, která sama inkubuje přibližně po dobu 20 dní. Samec ji hlídá a chrání. Kuřata jsou po vylíhnutí opeřená a během 1–2 dnů následují matku.

Popis: Středně velký pták z čeledi bažantovitých dorůstá délky těla 30–38 cm. Hmotnost většího samce dosahuje 415–723 g, samice jen 370–482 g. Hlava je tmavě šedohnědá s bledším peřím na tvářích, zobák je špičatý, oranžový se žlutou základnou. Záda a křídla jsou šedohnědá, břicho je bílé s černým vzorem, který je hustší na hrudi, bocích a krku. Nohy jsou červené.

Francolinus natalensis, frankolín natalský
Francolinus natalensis, frankolín natalský

Fotografováno dne 2. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).