Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Fringillidae
Česká jména: pěnkava kanárská
Anglická jména: Blue chaffinch, Tenerife blue chaffinch

Fringilla teydea, pěnkava kanárská
Fringilla teydea, pěnkava kanárská

Rozšíření: Endemit dvou Kanárských ostrovů. Nominátní poddruh Fringilla teydea subsp. teydea žije na ostrově Tenerife. Poddruh Fringilla teydea subsp. polatzeki se nachází na ostrově Gran Canaria.

Způsob života: Obývá výhradně borové lesy, často s podrostem čilimníku Chamaecytisus proliferus, vřesovce stromovitého (Erica arborea), v nadmořské výšce 700–2000 m (700–1200 m na Gran Canarii a 1200–2000 m na Tenerife).
Živí se hlavně semeny borovice kanárské (Pinus canariensis), při nedostatku semeny jiných rostlin nebo ostružinami, dále hmyzem, jeho larvami a housenkami.
Chovné období je od dubna do srpna. Samice staví hnízdo ve větvích borovice, občas ve vřesovci stromovitém nebo stálezeleném vavřínu z větviček, kořínků a jehličí, které vystýlá mechem, peřím a králičími chlupy. Snáší pouze dvě vejce jednou ročně, která inkubuje 13–14 dní. Ptáčata se líhnou slepá a holá, rodiče je krmí larvami a housenkami. Mláďata opouštějí hnízdo 17–18 dní po vylíhnutí.

Popis: Pěnkava kanárská dosahuje délky 17–18 cm. Samec je větší a váží okolo 32 g, menší samice 29 g. Samec se odlišuje i zbarvením. U dospělého jedince je na čele černý nebo tmavý proužek. Hlava a horní části těla jsou tmavě šedomodře břidlicové, i když líce a ušní kryty často vykazují výraznější modrý odstín. Bělavý očnicový prstenec je přerušen před okem. Ocas je černý. Křídla jsou načernalá se širokými šedobílými okraji. Spodní strana těla je světlejší, namodralá, spodní část břicha u ocasu bělavá. Špičatý zobák se širokou základnou je kovově modrý nebo modročerný. Na nohy a chodidla jsou břidlicově šedé s růžovým nádechem.
Dospělá samice má matnou olivově hnědou nebo zemitě hnědou hlavu a horní část. Záda a křídla mají olivový nebo nazelenalý lesk. Bílý očnicový prsten je podobný jako u samců. Ocas je o něco tmavší než zbytek horní části těla. Křídla jsou černohnědá lemované světle žlutohnědě. Spodní část těla je světlejší nebo šedší než horní část. Zobák je šedý nebo šedohnědý. Nohy jsou tmavě růžovohnědé. Mladí jedinci jsou velmi podobní samicím.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2017) klasifikuje nominátní poddruh Fringilla teydea subsp. teydea na Tenerife z hlediska ohrožení jako téměř ohrožený (NT). Vážnou hrozbou jsou požáry a nelegální odchyt člověkem a nezákonný obchod. Celková populace se odhaduje na 1000–2500 párů, což odpovídá 2000–5000 zralých jedinců. Poddruh Fringilla teydea subsp. polatzeki na ostrově Gran Canaria klasifikuje IUCN (2016) z hlediska ohrožení jako ohrožený (EN). Celková populace se odhaduje na 237–387 jedinců. Pěnkavy tu žijí na daleko menším území než na Tenerife, ohrožují je taktéž požáry jejich stanovišť a nezákonný odchyt.

Fringilla teydea, pěnkava kanárská
Fringilla teydea, pěnkava kanárská
Fringilla teydea, pěnkava kanárská
Fringilla teydea, pěnkava kanárská

Fotografováno dne 1. 3. 2020 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, El Portillo).