Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Carnivora, Eupleridae
Česká jména: galidie proužkovaná
Anglická jména: Ring-tailed mongoose, Ring-tailed vontsira

Galidia elegans, galidie proužkovaná
Galidia elegans, galidie proužkovaná

Rozšíření: Endemit ostrova Madagaskar. Jsou rozlišovány tři poddruhy: nominátní poddruh žije ve východních deštných lesích, v opadavých lesích v západní části centrálního Madagaskaru se vyskytuje Galidia elegans subsp. occidentalis a na severu Galidia elegans subsp. dambrensis.

Způsob života: Obývá tropické vlhké nížinné i horské lesy a tropický suchý listnatý les.
Živí se malými savci, ptáky, vejci, plazy a rybami. Útočí na drůbež místních obyvatel, kteří ji za to pronásledují.
Většinu času tráví na zemi, i když umí dobře šplhat po stromech a plavat. Aktivní je přes den, noc tráví obyčejně v noře nebo v dutině stromu. Často se vyskytuje sama, v párech nebo v menší skupince do 5 členů. Samice po 72–91 dnech březosti rodí jediného potomka, který váží asi 50 g a je slepý. Veškerou péči o mládě zastává matka. Asi ve 2 letech pohlavně dospívá a odchází od rodiny.
Největší hrozbou pro tento druh je devastace jeho přirozených stanovišť a lov.

Popis: Malá šelma dosahující délky 32–38 cm a hmotnosti 700–900 g. Podlouhlé tělo je porostlé rezavohnědou srstí. Krk a kulatá hlava se špičatým čenichem a malýma kulatýma ušima je černošedá. Na huňatém rezavohnědém ocase, dlouhém asi 30 cm, je 4–6 černých proužků. Krátké nohy s drápy jsou černé.

Galidia elegans, galidie proužkovaná
Galidia elegans, galidie proužkovaná
Galidia elegans, galidie proužkovaná
Galidia elegans, galidie proužkovaná
Galidia elegans, galidie proužkovaná
Galidia elegans, galidie proužkovaná

Fotografováno dne 3. 10. 2016 (Madagaskar, Parc national Tsingy de Bemaraha).