Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Artiodactyla, Giraffidae
Syn.: Giraffa camelopardalis subsp. angolensis Lydekker, 1903
Česká jména: žirafa jižní angolská
Anglická jména: Angolan giraffe

Giraffa giraffa
Giraffa giraffa

Rozšíření: Poddruh jihoafrické žirafy jižní (Giraffa giraffa), jehož areál se rozprostírá od severu Namibie přes Botswanu až po západní Zimbabwe. Nominátní poddruh žije ve východněji položených oblastech jižní Afriky, tedy na severu Jihoafrické republiky, ve Svazijsku a jižním Mosambiku.

Způsob života: Žije v savaně a suchých lesích. Živí se především listy, květy a plody dřevin.

Popis: Mohutný sudokopytník s charakteristickým dlouhým krkem a chůdovitýma nohama, velmi podobný nominátnímu poddruhu. Srst je hustá a krátká, skvrny jsou poměrně velké, hnědé, rozprostírají se po celé noze, chybí však v obličejové části hlavy a jsou hranaté s okraji poněkud vroubkovanými.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2018) všechny žirafy spojuje pod jediný taxon, kterým je Giraffa camelopardalis, a ten klasifikuje jako druh zranitelným (VU).

Giraffa giraffa
Giraffa giraffa
Giraffa giraffa
Giraffa giraffaGiraffa giraffa
Giraffa giraffaGiraffa giraffa

Fotografoval František Mazáč, v květnu 2012 (Namibie).