Syn.: Verbena bella Phil., Verbena gynobasis Wedd.
Čeleď: Verbenaceae Jaume St-Hil. – sporýšovité
Glandularia gynobasis
Rozšíření: Druh středních And, vyskytuje se snad na jihu Peru (Arequipa, Tacna), s jistotou na severu Chile (Arica a Tarapaca).
Ekologie: Roste na suchých až vyprahlých stanovištích, v pouštní oblasti s velmi dlouhou periodou sucha, které se španělsky přiléhavě říkává desierto absoluto, vystupuje i do vyšších poloh (od 1900 až do 4000 m n. m.) v předhůří And a Altiplanu.
Glandularia gynobasis
Popis: Vytrvalá bylina až polokeř, jen 10–20 cm vysoký, s rozložitým habitem a vystoupavými větvemi, nápadně štětinatě chlupatý. Listy jsou přisedlé, v přeslenech, 3sečné, 5–8 mm dlouhé a 6–7 mm široké, úkrojky jsou čárkovité, až 6 mm dlouhé a jen 1 mm široké, na okraji podvinuté, na vrcholu tupé, chlupaté. Květy v terminálních hroznech, krátce stopkaté; listeny jsou čárkovité, sotva 5 mm dlouhé, na okraji podvinuté, chlupaté; kalich je 5četný, 4–7 mm dlouhý, štětinatý, cípy jen 1–1,5 mm dlouhé; koruna je řepicovitá, růžová, dosahuje asi 1 cm v průměru. Plody jsou tvrdky.
Poznámka: Tato bezesporu krásná rostlina obývá oblast s nejsušším klimatem na planetě, období sucha zde trvá až 10 měsíců, srážky jsou soustředěny do zimních měsíců. V některých letech zde neprší vůbec.
Glandularia gynobasis
Glandularia gynobasis
Glandularia gynobasis
Glandularia gynobasis
Glandularia gynobasis
Fotografovala Věra Svobodová, dne 12. 9. 2015 (Chile, okolí Putre).