Syn.: Chrysanthemum macrotum (Durieu) Ball, Coleostephus macrotus Durieu, Glossopappus chrysanthemoides Kunze, Leucanthemum macrotum (Durieu) Heywood
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Glossopappus macrotus
Rozšíření: Západomediteránní druh, vyskytuje se v jižní části Pyrenejského poloostrova, v Maroku a severním Alžírsku, snad zasahuje až do Tuniska. Rod Glossopappus je monotypický.
Ekologie: Roste na suchých kamenitých stanovištích, v křovinaté vegetaci, v sadech, olivových hájích a na úhorech. Kvete od března do června.
Glossopappus macrotus
Popis: Jednoletá bylina s lodyhou přímou, 10–40(–60) cm dlouhou, lysou. Listy jsou střídavé, bazální jsou řapíkaté, obvejčité, 2–4 cm dlouhé, oddáleně zubaté, lodyžní listy jsou přisedlé, podlouhle kopisťovité, pilovité až zubaté. Úbory vyrůstají jednotlivě, dosahují průměru až 3 cm; zákrovní listeny jsou seřazeny ve 2–3 řadách, jsou eliptické, na okraji tmavě hnědě lemované, vnitřní jsou opatřeny výrazným blanitým křídlem; jazykovité květy jsou samičí, jejich liguly jsou 7–8 mm dlouhé, žluté, na vrcholu se 3 zuby, trubkovité květy jsou oboupohlavné, žluté. Plodem je elipsoidní nažka až 2,5 mm dlouhá, s chmýrem až 6 mm dlouhým.
Glossopappus macrotus
Glossopappus macrotus
Glossopappus macrotus
Glossopappus macrotus
Fotografoval Mário Duchoň, dne 2. 4. 2012 (Maroko, Demnate).