Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Rodentia, Caviidae
Syn.: Capiguara americana Liais, 1872; Cavia capybara (Pallas, 1766); Hydrochaeris hydrochaeris (Linnaeus, 1766); Hydrochaerus capybara (Pallas, 1766); Hydrochoerus capybara (Pallas, 1766); Hydrochoerus cololoi Berro, 1968; Hydrochoerus hydrochoeris (Linnaeus, 1766); Hydrochoerus irroratus Ameghino, 1889; Hydrochoerus uruguayensis Ameghino et Rovereto, 1914; Sus hydrochaeris Linnaeus, 1766
Česká jména: kapybara, kapybara mokřadní, plavoun
Anglická jména: Capybara

Hydrochoerus hydrochaeris, kapybara
Hydrochoerus hydrochaeris, kapybara

Rozšíření: Jihoamerický druh hlodavce, obývá severní a východní část Jižní Ameriky, od Venezuely a Kolumbie přes většinu Brazílie až do Uruguaye a argentinské pampy, na západ až po úpatí And. V nejsevernějších oblastech areálu od Panamy do Kolumbie a severozápadní Venezuely žije menší forma kapybary Hydrochoerus isthmius.

Způsob života: Zdržuje se v zaplavených travních porostech, bažinatých územích, močálech, podél řek i jezer s břehy zarostlými hustou vegetací. Nory a skrýše si nedělá, při nebezpečí hledá útočiště ve vodě. Dobře plave s nozdrami těsně nad hladinou a potápí se, pod hladinou vydrží 8–10 minut.
Tento hlodavec žere většinou za soumraku a zrána, přednost dává travinám, vodní rostlinám, kůře a výhonkům mladých dřevin, ale nepohrdne ani plody.
Žije v párech nebo v menších skupinách, větší tlupy ovládá jediný samec, který hájí území a vyhledává čerstvou pastvu. Kapybara pohlavně dospívá v 18 měsících života, páří se ve vodě. Samice po 149–156 dnech březosti rodí 2–8 mláďat, která jsou plně vyvinutá, ochlupená, s otevřenýma očima a několik hodin po narození už běhají a plavou. Kojí je přibližně 3 měsíce matka a samicemi ve skupině.
V přírodě se dožívá 8–10 let. Přirozenými predátory jsou hlavně jaguáři, kajmani a anakondy.

Popis: Největší hlodavec na světě má robustní soudkovité tělo dorůstající délky 100–130 cm, výšky v kohoutku 50–60 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 35–66 kg. Srst je hnědá až rezavohnědá. Ocas je zakrnělý. Poměrně malé oči, uši a nozdry jsou posazeny vysoko na hranolovité hlavě s nápadně plochým čelem. Největší dominantní samci mají u kořene nosu černě se lesknoucí pachovou kožní žlázu, která vylučuje v době rozmnožování pižmem páchnoucí bílý výměšek. Podobné, ale menší žlázy mají i samice. Končetiny jsou oproti velkému tělu krátké a prsty jsou částečně spojeny plovací blánou. Samice bývají obvykle větší než samci, pohlaví není na první pohled patrné, neboť pohlavní orgány jsou ukryty ve zvláštním kožním záhybu.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje tento druh z hlediska ohrožení jako méně dotčený (LC).

Poznámka: Jsou často loveny pro maso, případně chovány jako domácí zvířata.

Hydrochoerus hydrochaeris, kapybara
Hydrochoerus hydrochaeris, kapybara
Hydrochoerus hydrochaeris, kapybara
Hydrochoerus hydrochaeris, kapybara

Fotografovala Petra Vančurová, dne 1. 6. 2012 (Argentina, provincie Corrientes, Esteros del Iberá).