Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Hypochaeris setosa
Rozšíření: Pochází z Jižní Ameriky, kde roste ve vysokých polohách And v severozápadní Venezuele, Kolumbii a Ekvádoru; údaje z Peru a Bolívie jsou zřejmě založeny na záměnách s jinými příbuznými druhy.
Ekologie: Stanovištěm jsou trávníky na mělké kamenité půdě na horských svazích ve formaci páramo. Lokality leží v nadmořské výšce 3300–4200 m.
Hypochaeris setosa
Popis: Téměř bezlodyžná vytrvalá bylina, dorůstá výšky sotva 5 cm. Listy tvoří přízemní růžici, jsou podlouhlé, 2–7 cm dlouhé a 0,3–1 cm široké, přitisklé k podkladu, na bázi zúžené, na okraji drobně zubaté, na vrcholu tupě špičaté. Úbory vyrůstají jednotlivě na stvolu až 2 cm dlouhém; zákrov je zvonkovitý, 1–2,5 cm dlouhý, vnější zákrovní listeny jsou 3–4řadé, kopinaté, 0,7–1,1 cm dlouhé, s blanitým okrajem, vnitřní jsou 1,2–1,4 cm dlouhé; lůžko úboru je plevkaté; květy jsou jazykovité, oboupohlavné, 1,3–2 cm dlouhé, bílé, na vrcholu s 5 zoubky. Nažky jsou podlouhlé, 2–6 mm dlouhé, s 5 rýžkami, bez zobánku; chmýr je 1,2–1,4 cm dlouhý.
Poznámka: Druh patří do jihoamerického agregátu kolem druhu Hypochaeris sessiliflora; jeho taxonomie je ovšem poněkud zastřená. Někteří autoři jej synonymizují s druhem Hypochaeris echegarayi, který se však liší peřenodílnými až peřenosečnými listy.
Hypochaeris setosa
Hypochaeris setosa
Hypochaeris setosa
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 10. 1. 2016 (Venezuela, Sierra Nevada de Mérida, svahy Pico Bolívar).