Syn.: Batatas maritima Bojer, Convolvulus brasiliensis L., Ipomoea brasiliensis (L.) Sweet, Latrienda brasiliensis (L.) Rafin., Plesiagopus brasiliensis (L.) Rafin.
Česká jména: povijnice pomořská (Presl 1846)
Čeleď: Convolvulaceae Juss. – svlačcovité
Ipomoea pes-caprae subsp. brasiliensis
Rozšíření: Druh Ipomoea pes-caprae se vyskytuje ve všech tropických oblastech světa, převážně na mořském pobřeží, občas i u velkých jezer. Lemuje atlantické i pacifické pobřeží tropické Severní i Jižní Ameriky, břehy východní i západní tropické Afriky, jihu Arabského poloostrova, Maskarén, Indie a Sri Lanky, jihovýchodní Asie, severní Austrálie i mnoha ostrovů Oceánie. Představovaný poddruh byl popsán z Ameriky (jako Convolvulus brasiliensis), na východní polokouli se ve vyšší koncentraci objevuje pravděpodobně v jihovýchodní Asii, severní Austrálii a Tichomoří, snad i na jihu Afriky a na Madagaskaru. Situace však není až tak jednoznačná, společně s nominátním poddruhem může vytvářet intermediární formy.
Ekologie: Roste na pobřežních písčinách a dunách.
Ipomoea pes-caprae
Popis: Vytrvalá bylina s lodyhou plazivou, až 30 m dlouhou a listy střídavými, řapíkatými, eliptickými až okrouhlými, 3–10,5 cm dlouhými a 3–12 cm širokými, na bázi zaokrouhlenými nebo srdčitými, na vrcholu vykrojenými. Květenství je chudokvěté, vyrůstá z úžlabí listů; kališní lístky jsou až 15 mm dlouhé; koruna je nálevkovitá, až 5 cm dlouhá, růžová až červenofialová, s temnějším jícnem. Plodem je tobolka.
Záměny: Podle Linnéova popisu lze odlišnost tohoto typu od nominátního poddruhu spatřovat především ve tvaru listů: zatímco nominátní poddruh má mít listy 2laločné, I. p. subsp. brasiliensis je má na vrcholu jen vykrojené. Další rozdíl, na nějž Linné upozorňuje, je v počtu květů na stopce: nominátní poddruh je jednokvětý, I. p. subsp. brasiliensis může mít na stopce až 3 květy.
Ipomoea pes-caprae
Ipomoea pes-caprae
Ipomoea pes-caprae subsp. brasiliensis
Ipomoea pes-caprae
Ipomoea pes-caprae
Fotografovali Jiří Nevěřil, v říjnu 2005 (Oceánie, Samoa, ostrov Upolu); Jindřiška a Lucie Vančurovy, dne 15. 10. 2012 (Mauricius, Trou aux Biches); Jindřiška Vančurová, dne 8. 3. 2014 (Panama, Cayo Zapatillo).