Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Charadriiformes, Jacanidae
Syn.: Fulica spinosa (Linnaeus, 1758)
Česká jména: ostnák trnitý
Anglická jména: Northern jacana

Jacana spinosa, ostnák trnitý
Jacana spinosa, ostnák trnitý

Rozšíření: Středoamerický druh, vyskytuje se na území od Mexika až po západní Panamu, dále na Kubě, Jamajce a Haiti. V tomto areálu jsou rozlišovány tři poddruhy.

Způsob života: Žije ve stojatých sladkých vodách, na okraji jezer a rybníků bohatě porostlých plovoucí vegetací, v mokřadech a bažinách, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 1500 m.
Je špatným letcem, létá jen na krátkou vzdálenost. Velmi dobře plave a jeho dlouhé nohy s extrémně dlouhými prsty mu umožňují pohybovat se po listech plovoucích vodních rostlin. Živí se převážně hmyzem a ostatními bezobratlými živočichy z povrchu listů, které obratně otáčí pomocí nohou a zobáku. Nepohrdne ani malými rybkami nebo semeny vodních rostlin.
Rozmnožuje se obvykle na začátku období dešťů. Samice obhajuje teritorium a svých několik samců proti vetřelcům. Páří se s 1–4 partnery. Hnízda, které staví výhradně samci, jsou jen nedbale vytvořené hromádky z vodních rostlin. Samice snáší 4 vejce postupně nebo současně do 2–3 hnízd. Vejce inkubuje pouze samec po dobu 28 dnů. Mláďata opouští hnízdo asi po 24 hodinách, samec je nekrmí, vodí je ke zdrojům a ukazuje jim potravu.
Mezi jeho predátory patří hroznýš královský (Boa constrictor), kajman brýlový (Caiman crocodilus), kajmanka dravá (Chelydra serpentina) a různí dravci. Vejce a mláďata vykrádá slípka žlutonohá (Porphyrio martinica).

Popis: Ostnák trnitý dosahuje délky 17–23 cm a rozpětí křídel 51 cm. Podstatně větší samice dosahuje hmotnosti 110–160 g, průměrný samec váží 80–90 g. Špičatý, mírně zahnutý zobák je žlutý s bílou základnou a na čele je žlutý štít. Hlava, krk, prsa a vrchní část zad jsou černé. Zbytek zad, břicho a vrchní část křídel jsou zbarveny hnědě. Spodní část křídel, dobře viditelná při jejich zvednutí, je zářivě žlutá. Šedé nohy jsou dlouhé s extrémně protáhlými prsty.

Jacana spinosa, ostnák trnitý
Jacana spinosa, ostnák trnitý

Fotografováno ve dnech 4. 3. 2014 (Kostarika, Tortuguero) a 17. 2. 2015 (Guatemala, Remate).