Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Sturnidae
Syn.: Turdus nitens Linnaeus, 1766
Česká jména: leskoptev savanová
Anglická jména: Cape starling

Lamprotornis nitens, leskoptev savanová
Lamprotornis nitens, leskoptev savanová

Rozšíření: Druh jihu afrického kontinentu, jehož areál se táhne západem Angoly, pak prochází Namibií, Botswanou a Zimbabwe až do jižního Mosambiku, Svazijska a Jihoafrické republiky, kde se vyskytuje především ve východní části země, do Kapska, pouští jihozápadní Namibie a vyšších poloh Dračích hor nezasahuje.

Způsob života: Žije v savanách, travnatých biomech, v mokřinách, pobřežní vegetaci a křovinách, je běžný i v parcích a zahradách. Je to přelétavý druh ptáka, který v době mimo hnízdění tvoří velká hejna.
Hnízdí od října do února nejčastěji v dutinách stromů, kde si staví hnízdo ze suché trávy, peří, které používá několik let. Samice snáší 2–6 zelenavě modrých, lehce skvrnitých vajec, na kterých sama sedí po dobu 12–14 dní. Mladí ptáci jsou krmeni oběma rodiči asi 3 týdny.
Je všežravec, živí se mravenci, kobylkami, brouky a housenkami, stejně jako ovocem a nektarem, bobulemi a plody různých rostlin. Vybírá také klíšťata a jiné ektoparazity ze srsti velkých zvířat.

Popis: Leskle tmavě modrý pták z čeledi špačkovitých, 23–27 cm dlouhý, o hmotnosti 75–105 g. Jeho hlava je modrá s tmavšími ušními kryty, horní část těla je zelenkavě modrá. Oči jsou velké, výrazné, se žlutooranžovou duhovkou. Šedočerný zobák je zašpičatělý, končetiny tmavé.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2018) klasifikuje tento druh jako méně dotčený (LC).

Lamprotornis nitens, leskoptev savanová
Lamprotornis nitens, leskoptev savanová
Lamprotornis nitens, leskoptev savanová
Lamprotornis nitens, leskoptev savanová

Fotografováno dne 2. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).