Syn.: Lavandula pinnata Moench, nom. illeg., Lavandula santolinifolia Spach, Stoechas dentata (L.) Mill.
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Lavandula dentata
Rozšíření: Vyskytuje se v severozápadní Africe na Kapverdských a Kanárských ostrovech a na Madeiře, v Maroku a Alžírsku, dále ve Španělsku (včetně Baleár). Ve východní Africe roste v Eritreji a Etiopii, v Asii od Jordánska přes Saúdskou Arábii až do Jemenu. Výskyt v jižní Francii a Itálii je zřejmě druhotný.
Ekologie: Roste v suchých rozvolněných křovinách, také v porostech borovice Pinus halepensis, dává přednost bazickým podkladům.
Lavandula dentata
Popis: Aromatický polokeř, dorůstá výšky 30–55 cm; větvičky jsou jemně vlnatě chlupaté, v dolní části hustě olistěné. Listy jsou vstřícné, přisedlé, čárkovité až úzce kopinaté, 1–5 cm dlouhé a 0,1–1 cm široké, jemně chlupaté, na okraji podvinuté a s drobnými hustými pravidelnými zaoblenými zoubky až laloky. Květenství je kompaktní, husté, válcovité, 2–6,5 cm dlouhé, složené z 3–6 sblížených lichopřeslenů o 8–12 květech; listeny na vrcholu květenství jsou vejčité, 6–10 mm dlouhé, světle fialové; kalich je nálevkovitý, 5,5–7 mm dlouhý, nachový, s 4 ostrými zuby a jedním víceméně zaobleným; koruna je pyskatá, světle nachové, s trubkou 3,5–5 mm dlouhou, cípy horního pysku jsou asi 2 mm dlouhé, dolního asi 1,5 mm dlouhé; tyčinky jsou 4; semeník je svrchní. Plody jsou elipsoidní, asi 1,5 mm dlouhé tvrdky.
Poznámka: V jižním Španělsku a v Alžírsku se vyskytuje var. candicans, která se odlišuje hustě běloplstnatými listy.
Lavandula dentata
Lavandula dentata
Lavandula dentataLavandula dentata
Lavandula dentataLavandula dentata
Fotografoval Mário Duchoň, ve dnech 26. a 27. 2. 2012 (Maroko, Tamgalt).