Syn.: Lessertia prostrata Eckl. et Zeyh.
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité

Lessertia depressa

Rozšíření: Jihoafrický druh, vyskytuje se v Jihoafrické republice (bývá uváděn z provincií Western Cape, Northern Cape, Eastern Cape, Free State, Mpumalanga a North West, někdy však jen z provincií Free State a Eastern Cape), areál zasahuje rovněž do Lesotha.

Ekologie: Roste v křovinaté vegetaci na kamenitých a skalnatých stanovištích. Kvete od června do září.

Lessertia depressa

Popis: Nízký polokeř s větvemi poléhavými, až 45 cm dlouhými, větvenými, pokrytými bílými štětinatými chlupy. Listy jsou řapíkaté, lichozpeřené, se 3–6 páry lístků, které jsou podlouhle kopinaté, 6–8 mm dlouhé a asi 1 mm široké, špičaté nebo tupé, na líci lysé, na rubu štětinatě chlupaté; palisty jsou zašpičatělé. Květenstvím je krátký, jen několikakvětý hrozen, jehož stopka vyrůstá z úžlabí listů a je kratší nebo jen o málo delší než listy; listeny jsou vejčité, tupé; kalich je zvonkovitý, 5cípý, korunní lístky jsou narůžovělé až růžové, s tmavějšími žilkami, pavéza je skoro okrouhlá, na vrcholu vykrojená, člunek je delší než křídla, na vrcholu je nachově naběhlý. Plodem je nafouklý lysý lusk.

Poznámka: Rod Lessertia zahrnuje zhruba 60 druhů z jižní části Afriky, druh Lessertia frutescens byl zavlečen i do značné části Austrálie. Byl pojmenován na počest barona Benjamina Delesserta (1773–1847), francouzského průmyslníka a v neposlední řadě i mecenáše botaniky.

Lessertia depressa
Lessertia depressa
Lessertia depressa

Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 16. 9. 2018 (Lesotho, hora Thaba Bosiu).