Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Anseriformes, Anatidae

Lophonetta specularioides subsp. alticola, kachna
Lophonetta specularioides subsp. alticola, kachna

Rozšíření: Kachna vlasatá (Lophonetta specularioides) je jihoamerický druh, v jehož rámci se rozlišují dva poddruhy. Nominátní poddruh Lophonetta specularioides subsp. specularioides obývá travnaté oblasti v chráněných zátokách a na plážích podél pobřeží, slané, brakické i sladkovodní bažiny, laguny a jezera od centrálního Chile a západní Argentiny až po Ohňovou zemi a Falklandy. Areál představovaného poddruhu se nachází v Andách a táhne se od regionu Huánuco v Peru na jih přes Bolívii do provincie Talca v centrálním Chile a do provincie Mendoza v severní Argentině.

Způsob života: Obývá sladkovodní močály, bažiny, laguny a alkalická jezera s velkými koncentracemi zooplanktonu, v nadmořské výšce zhruba od 2000 až do 4700 m.
Živí se zooplanktonem, hmyzem a jeho larvami, škeblemi a řasami.
Hnízdí od října do dubna. Je monogamní a teritoriální, vytváří trvalé páry. Samice snáší do hnízda schovaného v trávě a v blízkosti vody 5–8 vajec, která sama inkubuje po dobu 30 dnů. O kachňata pečují oba rodiče. Mláďata se osamostatňují ve věku 10–11 týdnů.

Popis: Středně velká kachna dosahující délky 51–61 cm, hmotnost většího samce se pohybuje mezi 1005–1108 g, menší samice váží 914–1018 g. Obě pohlaví vypadají podobně. Hlava je hnědá, její vrchní část je tmavší. V zátylku je delší peří. Duhovka oka je červenohnědá. Peří na zádech je tmavě hnědé se světlými středy, které vytváří mramorovaný vzhled. Krk je bělavě šedý. Břicho, boky a kryty ocasu jsou světle šedé, tmavší ocas je protáhlý a špičatý. Na křídlech samce je fialkové zrcátko. Zobák a nohy jsou šedočerné.

Lophonetta specularioides subsp. alticola, kachna
Lophonetta specularioides subsp. alticola, kachna

Fotografováno dne 29. 2. 2012 (Argentina, provincie Mendoza, Parque Provincial Aconcagua).