Syn.: Pedrosia glauca (Aiton) Lowe
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité

Lotus glaucus

Rozšíření: Makaronéský endemit, roste na Madeiře, Porto Santo, ostrovech Desertas i Selvagens. Donedávna se udával také z Kanárských ostrovů, ale tamní rostliny zřejmě patří k druhům Lotus dumetorum a Lotus tenellus; u rostlin z Fuerteventury není ale taxonomická identita úplně jasná a možná představují další druh.

Ekologie: Roste na skalách nad mořem, kamenitých a písčitých místech na svazích nad pobřežím, ale i na okrajích komunikací.

Lotus glaucus

Popis: Vytrvalá bylina s dřevnatým kůlovým kořenem; lodyhy jsou poléhavé, až 145 cm dlouhé, bohatě větvené, přitiskle chlupaté, často tvoří husté polštáře. Listy jsou střídavé, poněkud dužnaté; lístky jsou obvejčité až obkopinaté, horní je někdy krátce řapíčkatý, 2–8(–13,5) cm dlouhý a 0,5–3,5(–4) cm široký, postranní jsou 2–4,5(–12,5) cm dlouhé a 0,5–4 mm široké. Chudé okolíky jsou 1–3(–6)květé, vyrůstají na stopkách 0,5–3(–4) cm dlouhých, většinou delších než listy; listeny jsou obvykle kratší než kalich; kalich je zvonkovitý, 5–8 mm dlouhý; koruna je 1–1,5 cm dlouhá, žlutá až oranžová, s červenými až nachovými tóny, často tmavnoucí při odkvětu. Lusky jsou válcovité, přímé, 1,5–3,5 cm dlouhé, poněkud zaškrcované mezi semeny, chlopně se po otevření zkroutí.

Poznámka: Početný rod štírovník (Lotus) má centrum druhové rozmanitosti v širší oblasti Středozemí, větší počet endemitů je znám i z Makaronésie. Na Madeiře samotné rostou ještě další dva endemické druhy (Lotus macranthus a Lotus argyrodes), další pak na blízkém ostrůvku Porto Santo (Lotus loweanus).

Lotus glaucus
Lotus glaucus
Lotus glaucus
Lotus glaucus
Lotus glaucus

Fotografoval Radim Cibulka, dne 21. 9. 2019 (Portugalsko, Madeira, Ponta de São Lourenço).