Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lupinus clarkii
Rozšíření: S jistotou roste ve Střední Americe v Kostarice a Panamě, snad i v Hondurasu.
Ekologie: Vyskytuje se na otevřených místech, nejčastěji nad horní hranicí lesa. Lokality leží v nadmořské výšce 2000–3800 m.
Lupinus clarkii
Popis: Většinou jednoletá, přímo větvená bylina; lodyhy jsou chlupaté, vysoké až 1,5 m. Listy jsou střídavé, 5–7četné; řapík je 3–5 cm dlouhý; lístky jsou kratičce řapíčkaté, kopinaté nebo obkopinaté, 3,5–4,5 cm dlouhé a 6–10 mm široké, na obou stranách lysé nebo řídce chlupaté, na vrcholu tupé a krátce hrotité; palisty jsou asi 3 mm dlouhé. Květenství je 6–15 cm dlouhý hrozen modrých nebo purpurových květů; kalich je dvoupyský, dolní pysk je poněkud zahnutý, 4–5 mm dlouhý, celistvý nebo kratičce trojzubý, horní pysk je 5–7 mm dlouhý, mělce dvouzubý; pavéza je okrouhlá, 10–13 mm dlouhá, křídla jsou trochu delší než pavéza, člunek je lysý. Lusk je asi 4 cm dlouhý, zaškrcovaný, chlupatý, s 7–8 semeny.
Lupinus clarkii
Lupinus clarkii
Lupinus clarkii
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 11. 3. 2014 (Panama, Volcán Barú).