Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lupinus oreophilus
Rozšíření: Pravděpodobně endemit severního Chile, vyskytuje se v regionech Arica y Parinacota, Tarapacá a Antofagasta.
Ekologie: Roste v suchých křovinách a na kamenitých svazích středních i vyšších poloh, v nadmořských výškách od 2700 až do 4400 m.
Lupinus oreophilus
Popis: Polokeř, s větvemi vystoupavými až přímými, 60–80 cm dlouhými, celý hedvábitě chlupatý. Listy jsou řapíkaté, dosahují průměru až 12 cm, jsou 7četné, lístky čárkovité až kopinaté, na vrcholu špičaté. Květenství je poměrně velké, hroznovité; listeny záhy opadavé; květy na stopkách 8–10 mm dlouhých, koruny obvykle modré, na pavéze s oranžovou skvrnou. Plodem je chlupatý lusk, asi 2 cm dlouhý.
Lupinus oreophilus
Lupinus oreophilus
Lupinus oreophilus
Lupinus oreophilus
Lupinus oreophilus
Fotografovala Věra Svobodová, dne 12. 9. 2015 (Chile, okolí Putre).