Syn.: Lupinus pilosus Murray, Lupinus varius subsp. orientalis Franco et P. Silva
Čeleď: Fabaceae Lindl. – bobovité
Lupinus pilosus
Rozšíření: Východomediteránní druh, vyskytuje se v Řecku, západním a jižním Turecku, Sýrii, Libanonu, Izraeli a v západním Jordánsku. Pěstuje se i dalších oblastech světa, druhotně se rozšířil v severní Africe nebo na Kanárských ostrovech, je uváděn i z jižní Afriky a Austrálie (zde snad může být zaměňován za jiný podobný druh).
Ekologie: Roste v suché fryganě, na písčitých stanovištích, objevuje se v olivových hájích i kolem cest, bývá rovněž vyséván pro svá jedlá semena, a to v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 800 m. Kvete od března do května.
Lupinus pilosus
Popis: Jednoletá bylina s lodyhou přímou, 25–80 cm dlouhou, jednoduchou nebo chudě větvenou, hustě chlupatou. Listy jsou řapíkaté, 9–11(–13)četné, lístky jsou eliptické až obkopinaté, 6–9 mm široké, na vrcholu hrotité, hustě bíle chlupaté. Květenství je terminální, hroznovité, 5–10 cm dlouhé, koruna je 15–20 mm dlouhá, pavéza je modrá s bílou či nažloutlou, později nachovou až nafialovělou skvrnkou. Plodem je chlupatý lusk, 5–8 cm dlouhý.
Lupinus pilosus
Lupinus pilosus
Lupinus pilosus
Lupinus pilosus
Fotografováno ve dnech 12. a 13. 4. 2017 (Řecko, Kréta).