Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Piciformes, Ramphastidae
Syn.: Bucco torquatus Dumont, 1816
Česká jména: vousák obojkový
Anglická jména: Black-collared barbet

Lybius torquatus, vousák obojkový
Lybius torquatus, vousák obojkový

Rozšíření: Druh subsaharské Afriky, vyskytuje se v oblasti od Angoly přes jih Demokratické republiky Kongo, Rwandu, jih Ugandy, Keňu a Tanzanii až po Namibii, Botswanu, jihovýchod Jihoafrické republiky a Mosambik, včetně Svazijska a Lesotha.

Způsob života: Dává přednost travnatým biomům a savaně, objevuje se také v křovinaté pobřežní vegetaci, ale proniká i do příměstských zahrad a člověkem narušovaných ploch, stoupá až do nadmořské výšky okolo 1800 m.
Žije v párech nebo v malých skupinách s dosud nepárovanými potomky. Dutinu pro hnízdění tesají oba rodiče v suchých kmenech nebo větvích, obvykle 2–5 metrů nad zemí, někdy používají stejné hnízdo opakovaně. Samice snáší 1–5 vajec, na kterých se po dobu 15–21 dní střídá se samcem. Krmení mláďat zajišťuje nejen hnízdící pár, ale vypomáhají mu i členové rodinné skupiny, kteří zároveň hlídají hnízdící území. Po přibližně 33–35 dnech jsou mláďata schopná letu, ale v rodinném sdružení zůstávají asi půl roku.
Živí se zejména plody stromů a keřů (především plody fíkovníků, ale i tomelu, také plody druhů Senna petersiana nebo Sideroxylon inerme aj.), ale i nektarem různých druhů bylin a hmyzem.

Popis: Pták z řádu šplhavců, dorůstá délky 20–25 cm, hmotnost dosahuje 47–90 g. V porovnání s tělem má poměrně velkou hlavu a mohutný tmavý zobák obrostlý vibrisy, které jsou pro druhy tohoto rodu charakteristické. Kolem očí a zobáku je šedočerná kůže a oční duhovka může mít hned několik odstínu, od červené přes kaštanovou až po hnědou. Červené zbarvení na hlavě se táhne až na hrdlo. Černé peří vytváří široký límec sestupující až do středu hrudníku. Hřbet a křídla jsou nahoře hnědá. Spodní strana těla je nažloutlá, u některých jedinců má jemné hnědočerné skvrny. Spodní kryty ocasu jsou žlutobílé a někdy vykazují hnědé podélné pruhy. Nohy jsou tmavé.

Lybius torquatus, vousák obojkový
Lybius torquatus, vousák obojkový
Lybius torquatus, vousák obojkový

Fotografováno dne 2. a 4. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).